Президентът: Ще продължим да изграждаме магистрали и интерконектори

  • 15 януари 2013 18:11

  • 835
  • 3
Президентът: Ще продължим да изграждаме магистрали и интерконектори
©

Рецептата за България в икономически план за 2013 година ще обобщя в няколко думи: първо, свързаност. Ще продължим да изграждаме ускорено магистрали, жп линии, интерконектори, мостове, водна, екологична, цифрова инфраструктура. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в речта си на връчването на седмите поредни годишни награди „Инвеститор на годината 2012” на Българската агенция за инвестиции.

Второ, интеграция. Работим за повече Европа, европейски фискален съюз, банков съюз, икономически и политически съюз, за регионална интеграция на държавите в Югоизточна Европа и за качествено управление и планиране на еврофондовете за 2020 г. За балансираното регионално развитие и развитието на българските региони правилното планиране е много важно, каза Плевнелиев.
Трето, България дава пример на света със своите макроикономически показатели и финансова дисциплина. Държавен дълг – 14,7 % към днешна дата. Дефицит към края на 2012 г. – 0,5 процента от Брутния национален продукт. Четвърта важна дума в нашата икономическа рецепта за 2013 г. – заетост. Реформите за заетост трябва да бъдат на фокус. Подобряване на бизнессредата, подкрепа на малки и средни предприятия, новия Закон за инвестициите са важни инструменти за създаване на нови работни места, каза Плевнелиев.

През тази година е важно – да напишем и приемем в парламента и нов закон за средното професионално образование. Пето, ефективност – енергийна, екологична, ресурсна, човешка ефективност и производителност; административна и държавна ефективност. Те са много важни. Рязкото подобряване на бизнес средата, решителното намаляване на корупцията и повишаването на ефективността на институциите имат само едно име - електронно правителство. Проектът се изпълнява, но можем да бъдем и по-амбициозни. Да му дадем статут за стратегически приоритет за държавата – каза Плевнелиев.

Последвайте канала на

835 3

Коментари 3

Добави коментар
Бай Ганьо

2013.01.16 | 14:15

3
А една МАГИСТРАЛКА от Русе към южна България-кога?

2013.01.16 | 14:15

2
A ti gospodine, koi si?

2013.01.16 | 14:14

1
правилно! Но да минат и през северна България!

Добави коментар

Водещи новини