Дянков: Трябват сериозни реформи в здравеопазването

  • 17 декември 2012 13:38

  • 996
  • 4
Дянков: Трябват сериозни реформи в здравеопазването
©

Българският лекарски съюз често ми иска оставката. От началото на мандата може би около 20 пъти са ми я искали, така че отдавна съм претръпнал. Защо ми искат оставката ли? Защото ясно се вижда, че те са пример за нереформиран сектор.

Това каза в отговор на журналистически въпрос в Русе вицепремиерът и министър на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи. Поводът беше направеното искане в събота от страна на БЛС да бъде освободен финансовият министър. По думите на Дянков винаги има проблеми там, където секторите с годините не са реформирани. Те неслучайно излизали в БДЖ, в здравеопазването, в съдебната система. "Отговорът е, че трябва много по-амбициозна реформа, която не може да стане само от Министерството на финансите. Един вид се стига до етапа, в който се казва, че финансовото министерство е виновно, защото не е дало пари. А ние сме дали над 3 млрд. лева повече за целия си мандат спрямо предишното правителство. Ако някой може да ми каже тези 3 млрд. лева кого са направили по-щастлив от пациентите, но няма такъв човек. Там трябва много по-сериозна реформа и чак тогава да се наливат допълнително пари. Дотогава, който и да е финансов министър, ще му искат оставката", каза Дянков.

По повод проблема със сайта на Министерството на финансите от вчера вечерта, който беше "хакнат", Дянков каза, че в сайта има публична информация, която винаги е там. "Проблемът вече е възстановен и не мисля, че темата е интересна". Относно темата с електронното правителство, министърът на финансите заяви, че то "навлиза" най-бързо в агенция "Митници". "Ако някой преди три години ми беше казал, че това ще е администрацията, където то ще напредва толкова бързо, щях да съм изненадан, но е факт направихме електронни услуги в "Митниците", каза Дянков. Така от 1 януари всички формуляри, без изключение, които се пишат от бизнеса - за внос и износ, ще бъдат само електронни. Досега е имало възможност това да става и по книжен път.

Дянков информира, че започват два големи проекта по програма административен капацитет на стойност около 37 млн.лева за голяма част от другите администрации. До май 2013 година се очаква и там това да е факт. По повод заплатите на служителите във ВМЗ - Сопот, Дянков каза, че днес ще се отпуснат 500 000 лева, а до края на седмицата още 500 000 лева. Така преди празниците работниците ще имат последните си две заплати. "Винаги съм казвал, че е по-добре всички производства да са в частни ръце, а не в държавата", коментира Дянков и допълни, че от началото на годината държавата е помагала на ВМЗ-Сопот и други два пъти.

Последвайте канала на

БТА
996 4

Коментари 4

Добави коментар
Maria

2012.12.18 | 07:46

4
Нагъл изтърсак,МАХАЙ се...Народа не те иска НЕ РАЗБРА ЛИ?!!!

2012.12.18 | 07:45

2
Той не е българин откъде да разбере? Той си изпълнява поръчката от тъста си да съсипе България!
PC

2012.12.18 | 07:46

3
Ами крайно време е да си я подадеш некадърно малко и послушно човече. Покажи малко достойнство най накрая.
маразъм гербарски

2012.12.18 | 07:45

1
какви "риформи" бе Идиот, цели четири години не ви стигнаха ЗА НИЩО! Какви "приоритети" обяви??? - строителство на спортни съоръжения, туризъм, и археологически разкопки!?!?!? СЕГА времето ви изтече! Изчезвайте на ма*ката си у п*тк*та, кретени прподажни!?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини