Кунева обвини ГЕРБ, че наказва пенсионерите умишлено

  • 11 декември 2012 13:10

  • 1430
  • 9
Кунева обвини ГЕРБ, че наказва пенсионерите умишлено
©

Държавата има средства за коледни добавки, но правителство ползва тези социални инструменти за поощрение или наказание и затова няма да даде допълнителните средства на пенсионерите. Тази позиция на „Движение България на гражданите“ обяви на пресконференция днес в София лидерът на движението Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

По думите й, начинът, по който е било взето решението на кабинета за коледните добавки, е показателен за отношението на властта към хората. „Не може пенсионерите или която и да е група да бъде наказвана или награждавана с повишаване на заплати и пенсии. Дълбоко деморализиращо е някой, избран с гласовете на българските граждани, да ги наказва, само защото предполага, че няма да гласуват за него“, каза още Кунева. Тя обяви, че движението категорично настоява добавките да бъдат изплатени. „Най-напред защото пари има, и защото е обещано, а от това зависят плановете на много хора. И второ защото в настоящата картина на безработица липсата на добавките означава да бъдат засеганти много повече от пенсионерите – и децата, и внуците, десетки семейства“.

Ръководителят на секторната група „Социална политика“ към движението Георги Киряков посочи, че сега средствата могат да се вземат от фискалния резерв, който е близо 7 млрд.лв, но принцип с правилни политики биха могли да се освободят средства и от други пера. По думите му, ако има мерки срещу контрабандата, в бюджета ще влизат около 2 млрд.лева годишно. Средства могат да се прехвърлят от привилегиите на властта и от партийните субсидии. Трябва да се пренасочат средства и от 100-те милиона лева неефективни средства за подслушване, каза още той

По думите на Киряков, управляващите трябва ясно да разберат, че за 2.1 млн пенсионери добавките не са допълнителен доход. За голяма част от тях това е въпрос на оцеляване“, каза той и посочи, че сега, освен коледните разходи, идват първите сметки за ток и парно и се купуват най-много лекарства.

--
“Движение България на гражданите” с предложение за изход от конституционната криза

“Движение България на гражданите” предложи изход от конституционната криза. Лидерът на партията Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 призова председателя на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 да инициира създаването на Обществен съвет, в който да влязат представители от неправителственния сектор, университетски преподаватели от Юридическите факултети и авторитетни конституционалисти. Според Кунева Общественият съвет може да излъчи три кандидатури за конституционен съдия, които да бъдат предложени за обсъждане на парламента. Според Кунева, това е единственият изход от настоящата конституционна криза в страната.

Председателят на “Движение България на гражданите” припомни, че партията е предложила този механизъм още преди няколко месеца, тъй като е било очевидно, че ще се стигне до сегашната “фарсова ситуация”, когато кандидатите се номинират от партиите, а не от гражданското общество. “Конституционният съд не е място на партийния картел”, категорична беше Кунева. “Докато ГЕРБ и БСП си играят на “Том и Джери”, или, според професионалния жаргон , на политическо позициониране, държавата отива в нищото”, посочи Кунева. По думите й, в момента е налице суспендиране на Конституцията. “Ако някой днес иска конституционно тълкуване, кой ще даде отговор? А може би така е удобно на управляващите – да има чудесно безвластие и чудесно безвремие”, коментира още председателят на партията.

Кунева беше категорична, че процедурата за избор и на главен прокурор не е добра. Тя припомни критиката на Движението, че няма Граждански съвет към Висшия съдебен съвет, който да гарантира прозрачността на избора и ненамеса на политическите сили. “Дори и за бъде избран един добър главен прокурор, но с политическа подкрепа, и ако той реши да си свърши работата, на него винаги ще му се напомня, че е избран без консултации с Граждански съвет”, каза лидерът на “Движение България на гражданите”. По думите на Кунева, управляващите са направили всичко необходимо, за да “подсекат” бъдещия главен прокурор, още преди да е встъпил в длъжност.

Последвайте канала на

Novini.bg
1430 9

Коментари 9

Добави коментар
S

2012.12.12 | 00:47

9
Г-жо Пръмова, ти наказа народа си по най-жесток начин, чред действията си като главен преговарящ с ЕС и еврокомисар, а сега се мъчиш да обвиниш други! СРАМ ЗА ТЕБ! ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
716

2012.12.11 | 23:40

8
И тази като Съсела се надпрева да се изявява всеки ден и всеки час само да и дадат възможност и си търси теми по които да плюе правителството,затова са си комбина със Съсела,НО народа ще им каже едно голямо НЕ НЕ НЕ.

2012.12.11 | 23:39

7
ти за народ ли се имаш бе , ха хо
Nela

2012.12.11 | 23:39

6
Кунева да си мълчи.Знаем го нейният модел-говоря и обещавам,за да ме харесата,а после се оправяйте.
вероника

2012.12.11 | 23:39

5
Отново говори празни приказки и мисля , че е крайно време да се засрами
антикваря

2012.12.11 | 23:39

4
Мдаааа,стара е чантата.
mira

2012.12.11 | 23:39

3
по нейно време се чупеха пенсионерите да живеят добре, та сега се изказва...ай сиктир
мони

2012.12.11 | 23:39

2
тази комунистка какво казва? нещо от Париба ли са й поръчали? да даде някой заем? за нови референдуми, може би:))))
Филип

2012.12.11 | 23:39

1
Нагла жена,ама и как един път не я попита някой за нейните постъпки.То така е много лесно да обвиняваш и да обявяваш...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини