Кадастърът няма да се отдава на концесия

  • 26 ноември 2012 10:40

  • 883
  • 0
Кадастърът няма да се отдава на концесия
©

Засега дейностите по създаване и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри няма да може да се отдават на концесия. Двама депутати от ГЕРБ - Веселин Давидов и Стефан Господинов, внесоха предложение за частен кадастър в Народното събрание, но в сряда самите те са го оттеглили,  съобщава "24 часа".

Причината е, че параграфът за кадастър на концесия не се приемал изобщо от гилдията на геодезистите. "Въпреки че никой не се свърза с нас, колеги по регионите разказаха, че геодезистите на свободна практика не приемат идеята. Затова се отказахме", обясни Веселин Давидов. Предложението не е обсъждано в ресорната регионална комисия и няма да влезе в дневния ред на заседанията.

Идеята за концесия бе чрез аутсорсване да се финансира изготвянето на кадастралните планове, но явно няма готовност за прилагането й, коментира и шефът на комисията Любен Татарски.

Информацията за предложения текст всъщност дойде точно от геодезически фирми от Шумен. Те обясниха, че евентуалното концесиониране на кадастралната дейност крие опасности. Главните са свързани с факта, че това е системата с всички данни за собствеността заедно с имена, адреси, ЕГН-та. Тя е свързана с информационния масив на Агенцията по вписванията, предстои да се "върже" и с ЕСГРАОН.

"Какво ще стане с тази огромна информация, ако попадне при концесионера", питат от фирмите. Според тях при покритие на страната с кадастрални карти около 10%, приходът от тези дейности е 40 млн. лв. годишно. При покритие на цялата страна, което се очаква да стане до 10 г., приходите ще нараснат многократно. Защо държавата да се лиши от тези пари, питат от бранша. Те не крият, че се страхуват да не останат без работа, когато дойдат частниците и въведат монопол в дейността. Тогава концесионерът сам ще прави проектите, които сега се внасят в службите по кадастър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
883 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини