Поправиха се за уседналостта - стана 6 месеца

  • 13 май 2011 11:19

  • 420
  • 0
Поправиха се за уседналостта - стана 6 месеца
©

След шест месеца живеене на определено място преди датата на вота, избирателите ще могат да избират кмет и общински съветници в него. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Изборния кодекс.

Поправките са първите в изборните правила, след приемането им в края на миналата година. Те се наложиха след решението на Конституционния съд от миналата седмица, с което магистратите оспориха 21 текста в кодекса. Едно от тях беше и изискването за уседналост от 12 м. Съдът поиска срокът да не превиша 6 месеца.

С измененията се променя и срокът на изискването за уседналост за евроизборите, който също става шест месеца. По настояване на Конституционния съд депутатите върнаха и старата разпоредба, според която изборният депозит на партиите се възстановява, ако те са получили над 1% от гласовете на вота. В кодекса депутатите бяха записали,че възстановяването става при над 2 на сто.

Парламентът отхвърли искането на БСП да се върнат разпоредбите за избор на районните кметове в големите градове и на кметове на селища с над 150 души.

Мнозинството не прие и предложението на Михаил Миков да отпаднат ограниченията пред гласуването на инвалиди. В Изборния кодекс управляващите записаха, че хората с увреждания на зрението и на опорно-двигателния апарат имат право да гласуват с придружител, само ако донесат документ от ТЕЛК.

„Тези текстове ще доведат до много тежки пречки за хората с увреждания”, каза Миков и обяви намерението на социалистите да атакуват и този текст пред Конституционния съд.

„Искаме стария ред, който е по-прост и по-разбираем и който ще позволи на хората с увреждания да упражнят правото си на вот с придружител, избран от тях”, обясни соцдепутатът.

ДПС пък обяви, че между първо и второ четене на измененията в Изобрния кодекс ще поиска да отпадне гласуването само с Х и да се възстанови досегашното правило вотът върху бюлетината да се отбелязва с всякакъв знак.

„Гласуването само с Х може да породи скандално висок процент недействителни бюлетини. Това рискува ниска представителност на избраните органи”, предупреди депутатът от ДПС Лютви Местан. Той съобщи и че заради това изискване при вчерашното тайно гласуване в парламента за членове на комисията за борба с конфликт на интереси

ДПС обявиха отново и искането си за изцяло отпадане на принципа на уседналост за изборите.

„Докато се инатите, ще има втора атака срещу кодекса пред съда”, предупреди соцдепутатката Мая Манолова. Тя призова колегите си от мнозинството да не повтарят грешките на предшествениците си, дори и тези на БСП. „Имате цялата власт – парите, слушалките, даже и арбитърът е ваш”, каза тя.

„Хората разбират кога един мач е уреден и затова стадионите са празни. Опасявам се, че и наесен урните ще останат празни. Можехте да изчакате поне венецианците да си тръгнат за да покажете, че тяхното мнение ви интересува”, каза още Манолова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини