Фидосова: Заменяме 12 с 6 в Изборния кодекс

  • 13 май 2011 11:17

  • 1277
  • 0
Фидосова: Заменяме 12 с 6 в Изборния кодекс
©

Народното събрание продължава обсъждането на първо четене на промените в Изборния кодекс.

Поводът за внасянето на този законопроект е решението на Конституционния съд, който атакува единствено и само срока на уседналостта. Това каза Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после, която представи внесения законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ отбеляза, че с внесения иск от народните представители, се атакува самият принцип на уседналост, а не срокът, каквото е решението на Конституционния съд.

Тя отбеляза, че в повечето държави членки на Съвета на Европа, препоръките на Венецианската комисия са неприложими. В Люксембург – уседналостта е пет години, в Холандия – пет години, Франция – избирателните списъци се изработват в предходната година и трябва да имат най-малко шест месеца пребиваване и до провеждането на изборите пребиваването става над година. 2007 година е въведен за пръв път този срок от десет месеца, заяви Фидосова. Тя заяви, че няма препоръки на ГРЕКО, ОССЕ за намаляване на този срок на уседналост.

Сега се позоваваме на решението на Конституционния съд и предлагаме навсякъде числото 12 да бъде заменено от числото шест, посочи Фидосова за срока на уседналостта.

Последвайте канала на

1277 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини