Тотю Младенов: 700 хиляди са се възползвали от Европейския социален фонд

  • 15 ноември 2012 10:44

  • 659
  • 0
Тотю Младенов: 700 хиляди са се възползвали от Европейския социален фонд
©

След септември 2009 година какви мерки се предриемат за преодоляване на кризата. По тази тема говори днес министърът на труда и социалната политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко на международна конференция "Влиянието на икономическата криза върху индустриалните отношения и политиките за справяне с кризата", предаде репортер на novini.bg.

До момента близо 700 хил. души, или 10 на сто от населението на страната, са се възползвали от мерките, финансирани от Европейския социален фонд. Това съобщи днес министърът на труда и социалната политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко по време на международна конференция за влиянието на кризата върху индустриалните отношения в хотел "Радисън".

Министър Младенов каза, че икономическата криза е засегнала голяма част от икономиката на България и затова най-доброто, което правителството е могло да направи още през 2009 г., е да отдаде значение на социалния диалог. Един от задължителните компоненти за борбата с последствията от кризата е социалния диалог и реалните ангажименти на правителството и на социалните партньори, посочи той.

Министър Младенов припомни, че са разработени пакети от мерки за стабилизиране на социалната и икономическата сфера - създадена е по-гъвкава система за работното време, за да няма драстични съкращения. По думите му, през последните три години бизнесът се е освободил от ниско квалифицираната работна ръка, което е направило компаниите по-конкурентни и е дало възможност за по-добра производителност и по-добри доходи на хората с по-висока квалификация, останали на работа.

В редица отрасли, особено в експортно ориентираните предприятия от металургията, химическата и добивната промишленост, машиностроенето, енергетиката и фармацията, дори в условия на икономическа криза заплатите не бяха замразени, а растяха на базата на браншовото колективно трудово договаряне, подчерта министър Младенов. Той добави, че в металургията производителността на труда е 4 пъти по-голяма от средната за страната, което дава възможност за по-добри доходи и социални придобивки на хората, работещи там и за по-добра конкурентноспособност на компаниите.

Министър Младенов отбеляза, че ниско квалифицираната работна ръка е изпитала затруднения, но е подпомогната по схеми за обучение квалификация, преквалификация и субсидирана заетост със средства от държавния бюджет и по оперативна програма "Човешки ресурси" на Европейския социален фонд. Той припомни, че се финансират програми за критични съсловия на пазара на труда - млади хора до 29 г. /за стаж и първа работа/, възрастни хора над 55 г. /за заетост до 1 г./ и хората с увреждания /програмите за лични асистенти/.

Министърът заяви, че се е разпоредил от тези мерки да се възползват най-вече малките и средни предприятия, които сагръбнака на българската икономика. Той допълни, че акумулиращият ефект от пенсионната реформа през следващите години ще бъде по-ниски дефицити в осигурителната система и възможности за по-високи пенсии.

Последвайте канала на

659 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини