Захарно хоро се игра в подкрепа на болните от диабет деца

  • 14 ноември 2012 20:27

  • 793
  • 0
Захарно хоро се игра в подкрепа на болните от диабет деца
©

На много места днес в училища и детски градини се игра захарно хоро. То беше в подкрепа на всички деца, болни от диабет, и нестандартен начин да се обърне специално внимание на техните проблеми, предаде БНТ.

Много училища и детски градини отказват да приемат деца с диабет. Затова се налага специални акции и нормативни промени от страна на Столичната община и експерти на образователното министерство да припомнят на медицинските сестри в детските заведения какви са задълженията им.

Минали класирането и приели на общо основание Стефания в детската градина. Отказали обаче да я оставят там, след като разбрали, че е с диабет. В градина с няколко медицински сестри нямало кой да се грижи на нея. Като че ли детето изисква някакви непосилни грижи.

Не е сложно, просто при нужда трябва да й се вземе проба за кръвна захар, а когато се храни, да й се постави инсулин. Нещо, което отнема много малко време, обясни Татяна Георгиева.

Практиката детски градини и училища да отказват да приемат деца с диабет се оказва повсеместна. По-възмутително от това е само стандартното обяснение - в длъжностните характеристики на медицинските сестри не влизало задължение към деца с диабет.

Тук не става въпрос за нейното медицинско състояние, защото е ясно, че е следено, а за нейното социално интегриране и за нейното образование, защото детските градини и училищата са мястото, където нашите деца се социализират, каза още Георгиева.

След като те твърдят, че им пречи да си вършат работата, това, че нямат в длъжностната характеристика вписано това, че трябва да имат ангажимент към този вид деца с този проблем, ще бъде променено, каза Елисавета Котова, Национална асоциация на децата с диабет.

Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко, министър на труда и социалната политика, заяви, че Столична община, заедно с Министерството на образованието, ще пуснат разяснителни писма до всички директори на детски градини и училища, за да се случва напрактика приема на деца с диабет. Това е много важно и да няма никаква дискриминация, допълни той.

С поредица от срещи социалният министър се опитва да активира всички институции, които имат отношение към този проблем. До две седмици те трябва да предложат промени в нормативната уредба за дейността на здравните кабинети в училищата и детските градини, с които ясно се разписват задълженията на медицинския персонал конкретно към децата с хронични заболявания.

Последвайте канала на

793 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини