Възстановяват популациите на червен аполон и главоч в парк "Витоша"

  • 14 ноември 2012 08:11

  • 5402
  • 0
Възстановяват популациите на червен аполон и главоч в парк "Витоша"
©

Експерти от Дирекцията на Природен парк "Витоша" ще възстановяват популациите на пеперудата Червен аполон (Parnassius apollo) и рибата главоч (Cottus gobio) на територията на парка, научи БТА от специалистите там.

Дейностите са част от нов проект - "Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на Природен парк Витоша - Фаза 2", финансиран от оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.".

Общата стойност на проекта е 1 899 975 лева, като от Кохезионния фонд са 1 899 975 лева, а националното съфинансиране е 284 996 лева. Той ще се реализира до май 2015 г.

Сред основните му цели са опазване и възстановяване на приоритетни местообитания, различни видове и техните популации. За възстановяването на главоча ще се направи опит за изкуственото му размножаване, какъвто досега не е правен в световен мащаб, разказа за БТА Симеон Арангелов, експерт по фауната в Дирекцията на Природен парк "Витоша". Ще се осъществява и улов на екземпляри в страната, които ще се населват в две реки на Витоша.

Главочът е български ендемит и е застрашен от изчезване в национален и европейски мащаб. Изпълнението на предвидените в проекта дейности ще предотврати твърде вероятното изчезване на вида, коментира експертът. Предвиденият бюджет за дейността е 61 792 лева.

Червеният аполон е един от малкото видове, защитени от българския Закон за биоразнообразието и е включен в редица международни конвенции. Последният екземпляр, наблюдаван на Витоша, е бил в района на Драгалевския манастир. За да се възстанови популацията на пеперудата е предвидено изкуствено размножаване, при което може да се постигне почти 100 процента излюпване на яйцата и ще се намали възможността за опаразитяване на ларвите. Екземплярите в стадий имаго ще се пускат в специално изградени адаптационни съоръжения в парка, поясни Арангелов. За дейностите са предвидени 39 294 лева.

В проекта са заложени и дейности за намаляване на безпокойството на кафявите мечки в парка, като стойността им е 72 547 лева. Ще бъдат уловени два екземпляра, на които ще бъдат сложени GPS-GSM нашийници, като информацията от тях ще бъде използвана за запазване на териториите, които обитават. Предвижда се картиране на бърлогите и обозначаване на районите, които са обитавани от мечки, с предупредителни табели. За да се подпомогне оцеляването на кафявите мечки на Витоша са предвидени и дейности по залесяване с горскоплодни видове като глог, дива круша, дива ябълка, слива, дива череша, трънка и шипка.

От години Дирекцията на Природен парк "Витоша" извършва дейности за възстановяване на популацията на Балканска дива коза в парка. В този проект са предвидени улов и доставка на още 15 диви кози, от които най-малко пет ще бъдат хванати извън територията на Родопите, за да се обогати геофонда. Ще бъде купен и нов вид капан от типа "вдигаща се мрежа", който ще подпомогне улова. Ще се осигури и постоянно експертно наблюдение на видовете. Всички дейности са на стойност 175 369 лева.

Специалистите са предвидили дейности в проекта и за оценка на въздействието от човешките посещения в пещерите, както и разработване на програма от мерки за опазване на пещерната фауна. Общата им стойност е 26 670 лева. Интересът към пещерите през последните 50 години е довел до увеличена посещаемост в пещерите от Боснешкия карстов комплекс, което често е съпроводено с унищожаване на образувания, замърсяване и отрицателно въздействие върху пещерната фауна, коментира Арангелов. Затова ще бъдат въведени правила за посещение в пещерите, съобразени с консервационната значимост на тези комплекси, добави експертът.

Последвайте канала на

БТА
5402 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини