Природен парк "Витоша": Тази зима ще се карат ски

  • 12 ноември 2012 13:25

  • 2534
  • 1
Природен парк "Витоша": Тази зима ще се карат ски
©

Ще има ски сезон на Витоша тази година, увери директорът на природния парк Снежана Петрова, която присъства на представянето на нов проект за опазване на биоразнообразието там. След разговори със заинтересованите страни, е станало ясно, че няма да се повтори затварянето на ски пистите в планината, както беше миналата зима. Петрова каза още, че трите пожара в планината това лято не са засегнали биоразнообразието.

Има частен собственик на лифтовете на Витоша, които водят разговори и с общината, и с Изпълнителната агенция по горите, която е поела отговорности в тази насока. Това обясни още Снежана Петрова. „Да се обособят съответно в ски пистите в отделни кадастрални номера, за да може да се направи оценка на тези места, през които минават и съответно да се отдадат под наем, за да могат да се ползват през годините. Засега уверенията са, че ще има ски сезон", каза Петрова. Тя припомни, че още пред лятото тръгнаха кабинковата и въжената линия, а единствено няма да работи Романският лифт поради амортизираната база.

Трите пожара и огромната пет-месечна суша на Витоша през това лято бяха огромно изпитание за планината, каза още Снежана Петрова. „Хубавото е, че на практика не горя жива гора. Единият пожар в Бистришко бранище за съжаление беше в резерват, но отново нямаше засегната жива растителност. Другите два бяха във високопланинската част. Там имаме засегнати основно хвойна, малко боровинки, много малко клек и единични дървета, които, разбира се, са ценни в най-горната граница на планината, защото те са стожерите, които оцеляват при бури. Силно се надяваме, че тази растителност ще бъде възстановена, тъй като е тревна и е по-бързо възстановима", каза тя.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2534 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Люсито

2012.11.12 | 14:27

1
Хубаво е, че най-накрая на Витоша има човек, който се стреми да управлява с разум. Защото предишният директор знаеше само как да краде и да се възползва от положението си. Именно Тома Белев остави огромни площи гора да бъде изядена от корояда, въпреки съветите на истинските еколози да се извърши санитарна сеч. Сигурно са засегнати огромни, огромни площи от планината. Именно Тома Белев е човекът, разрешил десетки незаконни сметища, затворил си е очите пред незаконната сеч, не се е погрижил за маркировката, за хижите. Сега този наглец има очи да излиза по медиите и да тръби, че бил еколог номер 1. Мизерникът защо не се скрие... Той беше причината да не караме ски миналата година, защото успя да омае шепа объркани деца и да ги накара да излязат на Орлов мост. Резултатът е ясен – скапан закон за горите, който не дава предписания нито за пистите, нито за подмяна на лифтовете. Не знам какви са интересите на г-н Белев зад това – може би икономически, или по-скоро със сигурност икономически. Всеки здравомислещ човек ще осъзнае, че за всички е най-добре на Витоша да караме на нови писти, да се качваме с нови лифтове... Време е това да стане.

Добави коментар

Водещи новини