Ямбол се гласи за туристическа атракция

  • 02 ноември 2012 14:41

  • 1653
  • 0
Ямбол се гласи за туристическа атракция
©

Нова туристическа атракция в Ямбол. По трансграничен проект е възстановен възрожденски комплекс в най-стария квартал на града. Откриването на автомагистрала „Тракия" засили значително туристическия интерес към Ямбол, а общината възнамерява да направи града още по-интересен за гостите, предаде БНТ.

В най-стария квартал на Ямбол - "Каргона", е възстановена къщата на богатия ямболски възрожденец Димитър Хаджирусев. В нея туристите могат да видят интересни битови кътове и да проследят как са се изменили традиционните български накити в градски условия.

По думите на Динка Ангелова, етнограф в Исторически музей в Ямбол, изложбата е една компилация, която представя селския и градския бит едновременно, какъвто е бил Ямбол в края на 19 век.

В двора на възрожденския комплекс ще се представят стари занаяти, типични за Ямбол, изграден е и информационен център. Общината е разработила стратегия как да привлече в града повече туристи.

Ние сме в тази няма и 100-километрова зона след Бургас и Черноморието, която, според разбирането на туроператорските фирми, е част от атракциите за екскурзии, и допълнително като туристическа дестинация, а и с магистралата до Ямбол градът ни става не само видим, а и интересен, коментира кметът на общината Георги Славов.

Общината е спечелила европейски проект за над пет и половина милиона лева, с които ще се възстановят най-значимите туристически забележителности. През следващата година ще започне ремонтът на построения в началото на 16 век Безистен в центъра на града и на археологическия резерват „Кабиле".

Последвайте канала на

1653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини