Нови разкрития за манастира до Урвич

  • 31 октомври 2012 17:47

  • 1370
  • 0
Нови разкрития за манастира до Урвич
©

До няколко години уникалната средновековна черква-манастир "Св. Илия", до крепостта Урвич, ще бъде изцяло реставрирана и консервирана. Обещанието дойде от археолозите и Столичната община. Така опожареният през 18-ти век и занемарен комплекс край София най-накрая ще върне блясъка си, разказва БНТ.

Според легендите, в сгушената в Лозенската планина черква-манастир е замонашена българската царица Елена. Святото място е посещавано от Паисий Хилендарски, а след молитви бездетни майки се сдобивали с деца. Комплексът е бил престижно място за венчавките и погребенията на знатните особи от района.

Находките показват, че манастирът е функционирал между 13-ти и 18-ти век. Монети - западноевропейски, турски... Но най-главната находка излезе в събота. От пепелищата на трапезарията, където са загинали хора в голям пожар, излезе керамика, но не тя е най-важната, а монета, затисната в пепелта от керемидите на покрива, която е от времето на султан Сюлейман Втори, каза Николай Овчаров.

Овчаров заяви, че ще търси държавно финансиране за проекта. Докато го получи, ще разчита на отпуснатите от Столичната община 100 000 лева.

Според Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, кмет на София, уникалното в тези маршрути на Софийската Света гора е това, че се съчетава културен с екотуризъм и с поклоннически туризъм.

Манастирът "Св. Илия" ще е поредният коз за кандидатурата на София в надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 г.

Последвайте канала на

1370 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини