Трафопост избухна в жилищен блок в Бургас, унищожени са два апартамента (обновена + снимки)

  • 16 октомври 2012 06:31

  • 6544
  • 7
Трафопост избухна в жилищен блок в Бургас, унищожени са два апартамента (обновена + снимки)
© Булфото

Трафопост избухна в жилищен блок  в Бургас тази нощ.

Няма сериозно пострадали хора при инцидента.  Всички останали са напуснали преди самата експлозия домовете си. Трафопостът е собственост на EVN.

Хората разказаха пред Нова телевизия, че половин час преди взрива са усетили силна миризма. Те са извикали екипи на 112, за да видят какъв е проблемът, но трафопостът се е взривил. Два апартамента, които са над трафопоста са напълно унищожени. Бетонната плоча буквално се е сринала и жилището няма под. Точно над съоръжението се е намирала и детска стая, в която спели две деца. Бащата Пламен Димитров обаче ги събудил и ги извел на улицата и така е спасил живота им. Пламен Димитров е най - сериозно пострадалият при инцидента.

"Не знам как съм излязъл от апартамента. Преместих децата пет минути по-рано, разказа окървавеният баща. Неговият апартамент е буквално сринат, а мебелите му се намират на долния етаж. До 1.40 съседите са стояли на трафопоста заедно с електротехниците. Излизаха волтови дъги, разказа Ани Колева. Две от стаите в нейния апартамент са били сринати.

Домоуправителката Даниела Ганева каза, че са подавани многократно жалби за преместването на трафопоста. Преди три години останалата част от блока е бил саниран. Тогава изрично са били помолени техниците от EVN да изнесат трафопостовете. Екипите на електроразпределителното дружество закъснели с повече от 30 минути, а единият от техниците е бил във видимо неадекватно състояние. Дали е бил пиян или дрогиран не мога да кажа, каза Ганева.

Напълно са унищожени и магазините, които са в кооперацията, микробус паркиран до кооперацията е преобърнати от взривната вълна. 

Кметът на Бургас Димитър Николов каза пред Нова телевизия, че все още няма яснота за причината за взрива. Той съобщи, че тази сутрин ще се направи обследване на сградата и ако тя е опасна за хората, те ще се настанят във временни жилища.

Кметът призова да бъде променен Законът за градоустройствения план и да не се дава възможност на компаниите да изграждат трафопост в жилищен блок.

Николов съобщи, че сега ще бъде дадена нова точка на EVN, за да може да се изгради нов трафопост и да бъде възстановен токът в района.

Една жена от пострадалата сграда е настанена в хотел, заради невъзможността тя да се прибере в дома си. EVN ще поеме всички разходи по възстановяване на щетите.

Петър Костадинов, главен експерт е EVN, съобщи в ефира на Нова телевизия, че случилото се е изключително неприятно. Той съобщи, че по време на проверката на екипите на електроразпределителното дружество, не е имало индикации, че трафопостът ще избухне. Костадинов информира, че служителят, който е обвинен, че е неадекватен, е дал проба за алкохол и тя е отрицателна. Той бе категоричен, че служителите на EVN са реагирали абсолютно адекватно. Костадинов потвърди и думите на кмета на Бургас, че компанията ще поеме абсолютно всички разходи по ремонтирането на жилищния блок.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6544 7

Коментари 7

Добави коментар

2012.11.27 | 09:24

7
Той, че е дал алкохолна проба и е отрицателна окей, мЪ никой не казва, че задължително е бил пиян..
Радо

2012.10.21 | 20:26

6
То от времето когато беше Тодор Живков трафопостовете не са подменяни дружествата които купиха мрежата не я поддържат. Продадоха я за жълти стотинки а само искат увеличение на тока а за инвестиции пари никакви само гледат да лапат.

2012.10.21 | 20:25

5
Какво,нови блокове ли ще постройте,или ще изкарате"трафа" навън?Тези чужди кърлежи да се махат,само смучат при готова ел.система,подръжка никаква,и източват милиони,който отиват навън.После,защо живеели добре чехи,австрийци,германци.И този път ака заспиме зимен сън.....немам думи.

2012.10.16 | 21:38

4
Какво правиме,докога ще мълчим.Някой е взел много за да ни препродават тока чужденци.Надуват сметки,източват милиони,който захранват чужди икономики,а ние безропотно блеем.Сега ще си измият ръцете,че е заварено положение.Държавна компания,купува чужда държавна компания,това го търпи само българинаТока и водата,единствено в ръцете на държавата.те касаят нац,сигурност.Ако и сега замълчим, заслужаваме мачкането.
Дрън дрън

2012.10.16 | 16:30

3
Като си толкова отворен ходи гръмни един виновник, нали си много ебрап по форумите, само един стига. Стадото си чак овчаря.
EMIL RANGELOV

2012.10.16 | 14:24

2
Отдавна съм казал!На нас терористи не ни трябват имаме си държавни служби,които ни гарантират терор от всякакъв вид и Енергокомпаниите и Софийска вода са сред водещите!Питам къде е Държавният апарат за който гласуваме!Плащаме като попове ,а за какво, по едно време даже искаха сини лампи за специален режим на движение!Стигна се до абсурди !Добре ,че няма жертви,но потенциално можеше да има много!Това с пияни служители съм го виждал лично,а и то личи по външният вид,нищо не може да се скрие,остава кютек!
чук

2012.10.16 | 13:08

1
ама 112 имат екипи - така ли ? Ти да видиш!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини