Плевнелиев: Балканската война даде здрави основи вурху които трябва да надграждаме

  • 05 октомври 2012 20:22

  • 987
  • 1
Плевнелиев: Балканската война даде здрави основи вурху които трябва да надграждаме
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното държа реч по повод честванията за стогодишнината от избухването на Балканската война.

Президентът посети Благоевград заедно с Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа. Балканската война е народна война за извоюване и запазване на свободата на останалите под чужда власт хилядолетни български територии с изконно българско население, заяви Плевнелиев. Това е война за утвърждаване на българската държава, за защита от чужди посегателства, за национално освобождение и национално обединение. Нашите съотечественици прегръщат като своя съкровена мечта и кауза идеята за национално обединение. Стотици хиляди доброволци се записват в армията в желанието си да дадат всичко за националното обединение на българите, останали в пределите на Османската империя. Малка България успява да мобилизира най-голямата армия в Балканския съюз. С цената на най-много дадени жертви и с помощта на Македоно-Одринското опълчение, нашата армия дава най-тежките битки, допълни Плевнелиев. Родолюбието и днес е здравата основа, върху която надграждаме националните си приоритети и развитие. Днес нашата национална кауза е европейската идея за мир, демокрация, просперитет, хуманност и добросъседство. Нека заедно следваме тези принципи. Нека познаваме и помним историята и бъдем достойни граждани на една от най-старите европейски държави, която от деня на създаването си не е сменила името си, завърши изказването си президента.

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа също взе отношение и заяви, че днешния ден е знаков за Пиринска Македония. Сто години назад, на днешната дата, 5 октомври 1912 г., е прочетен манифестът от цар Фердинанд, с който започва Балканската освободителна война. Започва освобождението на Пиринска Македония, Родопите, Свиленградско, Малкотърновско, каза Цветанов. Нека да отдадем почитта на всички полкове, които участваха активно в освобождението на Пиринска Македония. 49-ти и 50-ти полк освобождават Горна Джумая. Това са дни и месеци, в които България спечелва своята свобода. Нека всички, които днес отдаваме тази почит, да знаят, че имаме богата история, каза Цветанов. Нека след сто години бъдните поколения говорят по същия начин, както ние днес говорим за дедите, които дадоха свободата на нашето отечество. Бог да пази България и нека България бъде благословена, каза Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
987 1

Коментари 1

Добави коментар
БЪЛГАРИН

2012.10.06 | 15:47

1
БРАВО, ТОВА Е ИСТИНАТА! ОБИЧАМЕ БЪЛГАРИЯ И РАБОТИМ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини