Българите в Канада - с две пенсии

  • 05 октомври 2012 17:02

  • 1369
  • 0
Българите в Канада - с две пенсии
©

Спогодба за социална сигурност и административно споразумение към нея подписаха днес министърът на труда и социалната политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко и министърът на човешките ресурси и развитие на уменията на Канада Даян Финли в рамките работното посещение на българската делегация в Канада. В документа са регламентирани гаранциите за пенсионните права на над 50 000 българи, които живеят там.

Периодите на осигуряване в Канада и България ще бъдат сумирани за определяне правото на пенсия във всяка от двете държави. Размерът на пенсията, която ще бъде отпусната от Канада на лицата, ще бъде само за осигурителните периоди, за които са били осигурявани в Канада. Размерът на пенсията, отпусната от България, ще бъде определен на базата на осигурителния стаж, придобит в България и доказан със съответни документи. Така лицата ще получават две пенсии - българска и канадска, като размерите им ще бъдат пропорционално на осигурителните периоди.

Дали едно лице е било осигурявано в двете страни, окончателно ще имат компетентност да се произнесат агенциите за връзка на двете страни, като за България това е Националния осигурителен институт, а за Канада - Направление „Международни операции", Канадска служба, Министерство за развитие на човешките ресурси и уменията. Потвърждаването на стажа ще се извършва служебно.

Проектът на Спогодба подлежи на ратификация. Очаква се Спогодбата да влезе в сила през втората половина на 2013г.

По време на срещата днес двамата министри обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на пазара на труда и професионалната квалификация.

Последвайте канала на

1369 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини