Лиляна Павлова: През 2013 започваме строителството на нови язовири

  • 19 септември 2012 14:14

  • 774
  • 0
Лиляна Павлова: През 2013 започваме строителството на нови язовири
©

През 2013 г. ще започне изграждането на няколко язовира за питейни нужди, съобщи на строителен форум министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Все още има 20 области с режим на водата, това е недопустимо, затова и първият приоритет, върху който трябва да се фокусираме, е строителството на три и рехабилитацията на четвърти язовир, допълни министърът. Тя информира, че в началото на 2013 г. ще се обявят
търговете по тези проекти, а финансирането на водните обекти е със заем от Световната банка. За останалите язовири, които е необходими да се изградят, ще се работи по метода на публично-частното партньорство чрез интегрирани хидропроекти, като целта е в тях да има добавена стойност и печалба от такава инвестиция.

Министър Павлова информира, че до края на годината ще са готови генералните планове във ВиК-сектора, които ще дадат визия за него за следващите 25 години и за необходимите инвестиции. Министърът посочи, че секторът се нуждае от окрупняване, защото на България не са и нужни 52 ВиК-дружества. Според първоначални данни минимумът необходими инвестиции за сектора са 6 млрд. евро, а максималният им размер достига около 22 млрд. евро. За финансиране ще се разчита на европейски и бюджетни средства, и на публично-частния сектор.

Последвайте канала на

БТА
774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини