Гонят на улицата семейство с деца астматици

  • 18 септември 2012 07:22

  • 4127
  • 17
Гонят на улицата семейство с деца астматици
©

"Мечтая да видя на живо еделвайс в Рила”, казва тихо 9-годишният Стефчо от Пловдив. Третокласникът е пълен отличник от Арменското училище под тепетата, но няма право на желания. Всеки приход в сплотеното му семейство е разпределен отдавна, още преди да бъде получен. Точно преди зимата той и едногодишната му сестричка, въпреки че са болни от астма, може да се озоват на улицата. Наемът не е плащан повече от 9 месеца, а пътуванията и почивките за семейството им от години са в сферата на мечтите и лукса, пише "Монитор".

Петя Костадинова е медицинска сестра, а съпругът й Георги работи като шофьор в частна фирма. И двамата не се свенят от работа, стига да изкарат насъщния за децата си. Животът им никога не е бил лек, не само защото почти никога не са имали подкрепа от най-близките си. „Сякаш късметът ни е напуснал. Вече стигнахме до дъното и повече от това няма накъде. Толкова ли много искам? Децата ми да са сити и облечени, да имат покрив над главите си, да учат и да са щастливи”, мълви майката Петя.

Преди години лекарите им открили проблем. Тя и съпругът й не можели да имат деца цели пет години. Затова, когато се появил Стефчо, бил като дар от Бога. Детенцето обаче имало здравословни проблеми, които продължават и до днес. През 2007 година д-р Благородна Еленкова му открила нетипична неалергична астма. Впоследствие други лекари поставили диагнози алергичен ринит, дерматит, изкривена носна кухина. До миналата година Стефчо получавал инвалидна пенсия, с която му купували лекарствата. В началото на 2012 година обаче ТЕЛК комисия в Пловдив му поставя инвалидност под 50%.„На 9 април спряха помощите за Стефчо. ТЕЛК решението е за инвалидност от 45% и вече нямаме право на пари. За детето е добре два пъти в годината да го водим в Сандански, но такава възможност нямаме”, казва Петя. Здравословни проблеми има и бебето. На малката Мими й открили плоскостъпие и трябвало да носи скъпи обувки. Петя показва фактура за 135 лева за ортопедични обувчици за момиченцето, които пари хората отделили изключително трудно.9-годишното момченце осъзнава затрудненията на семейството си и разбира, че ако не се намерят пари за наема, той и близките му отиват на улицата. Разбира, че когато мама и тате не вечерят, то е защото нямат пари. Въпреки беднотията пари за неговите тетрадки и помагала семейството намира. Отделя и от малкото, за да може Стефчо да учи. Детето отговаря на желанията на родителите си и в бележника му от втори клас по всеки предмет има само шестици. „Подготвихме го за училище. Купихме му тетрадки и каквото е необходимо. Много е трудно”, казва Петя и посочва малкото бюро зад вратата, намиращо се до спалнята на родителите. Върху негоима нови тетрадки, моливи и химикалки – най-необходимото за първите дни в училище. Дали и 40 лева за учебни помагала, които едва отделили.„Беше станала грешка в счетоводството на детската градина, където работя като медицинска сестра. Четири месеца не ми превеждаха майчинскитеза Мими на година и седем месеца. Две майки ми помогнаха и ми купиха купоните за млечната кухня. Така поне за децата имаше храна. Е, после ми ги изплатиха накуп, но как я карахме през тези четири месеца, само ние си знаем. Помощ отникъде”, обяснява майката. След това признава, че когато вземала храната от детска млечна кухня, разделяла бурканчетата между Стефчо и сестричката му. За възрастните пари за ядене нямало.

Перипетиите на семейството не свършват дотук. Навремето изтеглили няколко кредита, които в момента не успяват да погасяват. Спрели с вноските и банката им взела апартамента. Един от заемите бил на Георги, който кредит после бил продаден на фирма за събиране на дългове. Преди дни в жилището им под наем трябвало да отиде частен съдебен изпълнител, за да опише и продаде и малкото им вещи. Описът бил отложен за известно време, защото изпълнителят не съобразил, че жилището не е собственост на Костадинови. „Съпругът ми получава 380 лева по банков път, а аз съм само на майчинството. На свободен наем сме и едва се справяме със сметките. За храна почти не остава. А захлади ли се времето, започват болестите. Не съм предполагала, че ще стигнем до дъното”, плаче майката.
 
Екипът на бившия кмет Славчо Атанасов отказал на бедното семейство общинско жилище в Пловдив. Според чиновниците Петя и Георги Костадинови не отговаряли на условията в общинската наредба. От отказа, с който „Монитор” разполага, не стават ясни мотивите, с които молбата на семейството е отхвърлена и е архивирана. Костадинови дори не били включени в списъците на чакащите ред за евтин общински наем.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4127 17

Коментари 17

Добави коментар
Milena

2012.11.27 | 08:06

17
Мале колко сте найвни.Отдавна това,което искаме,да си гледаме децата ,да им осигурим най–необходимото вече е само непостежима мечта.В Бг.се обръща внимание само на проблемите на малцинствата.Вие какви сте?Българи?Поне цигани да бяхте.Затова майката да си грабва багажа и да търси легална работа в Германия.
Хайде-Хайде

2012.11.27 | 08:06

16
Я да видим "Навремето изтеглили няколко кредита, които в момента не успяват да погасяват. Спрели с вноските и банката им взела апартамента" Добре бе аланколута такива КОЙ ви кара на гол гъз кредит да теглите,че не 1 при това и после пищите,че не можете да ги изплатите.Аз за толкова време 1 кредит не съм изтегли,защото си правя сметка,че няма как да го върна,тия глави за какво ги носите се чудя? За да страдат сега децата,че сте тъпаци!
Катринка

2012.09.21 | 16:21

6
До някъде си прав, но в интерес на истината никой не може да предположи, че може да се отежни положението.. Ако навремето са имали възможност да плащат - ок. Ама, не можем да виним хората, че навремето са си докарвали парички и са успявали. Горе долу така стана и в моето семейство - майката се разболя, не и дадоха група инвалидност и понеже беше болна повече от 6 мес. в работата и я държаха 2 -3 мес. и после я уволниха. Та Като жена на 40 и отгоре, от година и половина не може да си намери работа.. Така, че не всичко е само до кредита, за съжаление..
Жорко ..спиш ли мама !

2012.11.27 | 08:05

15
Извинявайте!!!МНОГО МОЛЯ ама айде без мелодрами!!! Поредни хора които не могат да си правят сметката.Банкат им "ВЗЕЛА"!!!!Кое точно им взела банката?!!!!КАКВО СА ИМАЛИ ТЕЗИ ,че са им го взели?!!!Как така парите на вложителите в въпросната банка дадени като кредит станаха ТЕХНИ?!!!Аз имам депозити за около 30 000$ и съм поверил парите си на банката , а не за да си живеят някакви смешници добре с моите пари и на други като мен!!!Аз не можах да си купя жилище защото за съжаление имам само половината сума за някакъв маломерен апартамент , а кредит не взех , защото лихви + разни такси и комисионни бяха стигнали към 13-14% ,на наем няма да изляза (500лв за гарсониера- излишен разход) но аз съм с две магистърски степени и , колкото да ми е мъчно ,че ми се налага да живея с майка си ,разума ми е надделял НАД ВЪОБРАЖЕНИЕТО. Който не може да си прави сметката ........си носи последствията и нека не ни разиграват мелодрами с децата си.Българскито общество не е благотворително дружество , нито имаме задължения да им осигурим приказен живот. Не забравяйте ,че колите , апараментите , и всички екстри на модерният живот идват като резултат на труд и усилия , но българина го научиха да чете жълти вестници , да гледа коли и къщи в клиповете на Пайнер и .............да тегли кредити .
Irina

2012.11.27 | 08:03

13
СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА! МОЛИ СЕ ДА НЕ ИЗПАДНЕШ В ТАКАВА СИТУАЦИЯ- ПРИ ЖИВИ РОДИТЕЛИ СИРАК, ДА РАБОТИШ ПО 15-16 ЧАСА И ДА НЯМА С КАКВО ДА НАХРАНИШ ДЕЦАТА СИ!
не знам

2012.09.21 | 16:21

5
Продължавай да живееш с майка си и да не искаш по-светло бъдеще. Вероятно няма и да се ожениш/омъжиш. Ако не разбираш, в подобно положение в България се намират 80% от хората - имат работа, но живеят в мизерия! Ето, това е покъртителното в историята! Ако чете някой от Пловдивските социални власти - намерете начин да помогнете на това достойно българско семейство!
Хм

2012.11.27 | 08:04

14
Арменката била на майчинство и не работи, теглили кредити, които не могат да изплащат, не плащали наем 9 месеца, АЙ СИКТИР И АРМЕНСКИТЕ НОМЕРА! ВСЕКИ ТРЯБВА САМ ДА СИ ПРАВИ СМЕТКАТА, А НЕ ДРУГИ ДА СА МУ ВИНОВНИ!
Ирина

2012.11.27 | 08:03

12
Хм! По-добре се научи да четеш и тогава пиши! Не е арменка, а 100% българка! И се моли да не попадаш в същата ситуация!
то6о

2012.11.27 | 08:03

11
немога да разбера защо постоянно по новините ме занимават с някви хора дето искат кредити да взимат и да не ги връщат...по телефоните да говорят,а да не плащат...и после се някой друг им е длъжен и виновен...

2012.09.21 | 16:22

10
GORKITE HORA, E ZA TOVA TPIABVA DA IMA SPETSIALEN FOND KOITO DA POMAGA V TAKIVA SLY4AI,KAKTO I FOND ZA LE4ENIA NA DETSA V 4YGBINA,A NE DA SE TARSIAT SPONSORI.

2012.09.21 | 16:22

7
Не трябва фонд а направо да спрат кранчето на търтеите-пиявици Мангали и ще има пари за всички български семейства в нужда!
СС командос

2012.09.21 | 16:22

9
Нещастни блюдолизци, колкото и да ме триете, това престъпно правителство ще бъде силово изчистено! И ще има мноооооооого, ама много демонтирана висша политическа плът по улиците.
7777

2012.09.21 | 16:22

8
казвайте,че сте цигани бе хора Тогава ще ви обърнат внимание

2012.09.21 | 16:21

4
АРЕ ЗА КОИТО СТЕ ГЛАСУВАЛИ ОПЛАКВАНИЯТА ДО НЕГО,И? ПРОБЛЕМА ВИ ШЪЪ СЪЪ УПРАЙ
t72

2012.09.21 | 16:18

2
По БАНКА и аз получавам 380лв. съпругата 240 майчинство, едното ми дете е с астма, другото-с алергия, пари от ТЕЛК-не получаваме, на море не сме ги водили, дрехи им купувам втора ръка, вечер със жената сме само на ракия и секс:)-не ядем.....и к'во, кой ще дойде да направи репортаж-новина за нас??? И за останалите 80% от населението в България, които едвам свързват двата края??? А? Когато беше "бума" на кредитите 2006-2008, не съм теглил-нямам доверие в банковата ни система..... В Пловдив да работиш за 380лв.......хм...
Hm

2012.09.21 | 16:19

3
В Пловдив има хора, които работят и за 300 лв!

Добави коментар

Водещи новини