Царево отбеляза година от смъртоносното наводнение със заупокойна молитва и молебен

  • 05 септември 2024 20:43

  • 351
  • 1
Царево отбеляза година от смъртоносното наводнение със заупокойна молитва и молебен
© Булфото

Царево отбелязва една година от потопа, който отне живота на четирима души, със заупокойна молитва, водосвет и молебен в храма „Свети Цар-Борис Михаил“.  Преди година бедствието застигна общината, като при него загинаха председателят на Районния съд в Царево Мария Москова, дъщеря ѝ - ветеринарният лекар д-р Даниела Йорданова и двама мъже.

Година по-късно общината продължава да се възстановява. Досега бяха изградени два нови моста – този към Ахтопол и към квартал „Василико“. В напреднал етап е работата по проектиране и издаване на разрешение за строеж на двата язовира, които бяха със скъсани стени, казаха от общината. В града се строят и други два моста.

Хората си спомнят, че са подавали сигнали за състоянието на съоръженията, но реакции не е имало.

Година по-късно, ветеринарният кабинет на д-р Даниела Йорданова вече е различен. Превърнат е във фризьорски салон за кучета, каквато е била мечтата ѝ. Д-р Йорданова загина в потопа с майка си съдия Мария Москова в опит да спасят домашни любимци от кабинета.

"Това беше наш проект, който не можахме да осъществим двете заедно. В крайна сметка делата да бъдат завършени, да си спомняме за нея и това, което тя правеше", заяви пред Нова телевизия Ангелина, приятелка на загиналата д-р Даниела Йорданова.

Година след потопа в Царево: Възстановен ли е районът?

За Ангелина трагедията не е забравена, но отговори не вярва, че ще получи. "Такова нещо не може да се забрави, особено когато си познавал човека, когато си знаел какво голямо сърце е имал и колко много се е раздавал за животните и за хората. Много е жалко". 

С отнесения мост, който свързва Царево с квартал "Василико", е свързан и животът на дядо Георги. Имал е зеленчукова градина до него." Имах страшно много инструменти, количка, мотика, домати, пипер, какво ли не. И всичко отиде в морето", разказва той. 

Равносметката на общината - щетите от наводненията струват 80 млн. лева. Кметът вини за трагедията природата и непочистени дерета, собственост на държавата. "40 млн. лева са отпуснати. Говорим за възстановяване на градските мостове, язовирите, дерето в с. Кости, пътят за с. Лозенец и три моста по него. За останалите също сме подали документи и очакваме подкрепа от държавата", подчерта кметът на Царево Марин Киров. 

На годишнината пред храм в града се раздаваше курбан за здраве. А в къмпинг "Арапя" нищо не е забравено, но и нищо не се е променило, казва Невена, която има каравана там. Преди дни реката в къмпинга отново е била на път да прелее заради проливен дъжд. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
351 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.05 | 21:13

1
Кои са загиналите мъже ? 2 години не им казаха имената

Добави коментар

Водещи новини