Електрическите колела са новата страст на велосипедистите

  • 04 септември 2024 10:53

  • 179
  • 1
Електрическите колела са новата страст на велосипедистите
© Novini.bg/ Canva

Спускането по велопътеки в планината е много приятно и екстремно, но изкачването на баири съвсем не носи толкова положителни емоции. То е свързано по-скоро с усилие и изисква много време. Нашите зимни курорти използват инфраструктурата си и през летния сезон, за да качват велосипедисти до началото на велотрасетата, но се оказва, че има и друг вариант за бързо и ефективно изкачване в планината: електрическите колела (e-bikes).

"На практика това са си колела, на които просто е монтирана батерия и мощен електрически двигател, което прави изкачването на наклонени терени много лесно и приятно - разказва пред БНР Васил Кринчев, който води групи с електрически колела на Боровец. - С тези колела е възможно да се минават технични терени, които са недостъпни за стария тип планински велосипеди."

В началото Васил Кринчев си купува e-bike, за да се придвижва с него в града. Решава обаче да провери как ще се държи такъв тип велосипед на пресечен терен, тъй като с приятелите, с които зимата се радват на екстремни усещания със сноуборд в Рила, през лятото се спускат по планинските пътеки с байкове.

Оказва се, че колелото се справя много добре и на пресечен терен и затова Васил си купува и електрически велосипед с предно и задно окачване. Това запалва у него страстта към e-bike. Постепенно всички от компанията започват да карат eлектрически колела и да кръстосват Рила със своите нови придобивки.

"Ние пробвахме. До хижа "Мусала" ни беше първото по-дълго изкачване и това беше пролетно време, когато Мусаленска пътека на практика беше плитка река, над която стърчат тук-таме някои по-големи, но гладки камъни и аз лично смятах, че няма безпроблемно да се изкачим, но се оказа, че с тези колела минаваме през хлъзгави камъни, през вода, нито веднъж не наджапахме", разказва Васил Кринчев.

И добавя, че това е само едно от предимствата на електрическите колела спрямо другите велосипеди. 

Погнаха велосипедисти и тротинеткаджии в Казанлък

Освен това електрическият двигател може да се използва и при спускане, когато си в падина и трябва да излезеш от нея или пък, за да не спреш в някоя кална локва. Друго предимство е, че колелата са стабилни при спускане, тъй като са по-тежки. Това екстра тегло обаче ги прави неприложими за деца, тъй като има опасност при падане. 

Проучване сочи, че хората, които карат e-bikes горят повече калории от тези, които карат колело без двигател, вероятно, защото го правят по-дълго време.

На въпроса дали би се върнал отново към стандартен велосипед без мотор Васил Кринчев отговаря, че едва ли би го направил.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
179 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.04 | 11:19

1
Убивай уродите на електрически колела, те са опасни за всички останали. Убивай където ги зърнеш.

Добави коментар

Водещи новини