Огнеборци и горски правят голед в района на пожара под рилския Черни връх

  • 30 август 2024 08:52

  • 143
  • 0
Огнеборци и горски правят голед в района на пожара под рилския Черни връх
© Novini.bg/ Canva

Екипи на пожарната и Горско стопанство - Дупница ще направят днес оглед в района на пожара под Черни връх в Рила, за да се установи  дали все още има огнища и саморазгарял се огън по терена.

Гасенето на пожара, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, продължи 8 дни. Обхвана над 60 декара. Ако се налага, на терена ще бъдат изпратени отново екипи,  това каза за БНР и.д. областен управител на Кюстендил и координатор по действията за спиране на пожара Георги Джоглев.

Освен че в планината бяха пращани до 100 пожарникари, горски работници, военослужеши, екипи на НП "Рила", доброволци - всеки ден, беше качена и тежка техника, която направи пътища и подходи, за да се използва и специализирана техника за гасене.

Продължава гасенето на пожара в Рила

Помогна и дъждът, който заваля снощи. За днес е бил предвиден молебен за дъжд в 10  ч. от архирейския наместник на Дупница отец Георги Паликарски, това каза тази сутрин кметът на Дупница Първан Дангов.

Другият  пожар в Рила, в гората над село Пастра – под връх Калин, който възникна на 18 август, беше угасен, но се възобнови, и обхвана над 350 декара,  също е под контрол. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
143 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини