Вижте всички почивни дни през септември

  • 29 август 2024 15:25

  • 2266
  • 0
Вижте всички почивни дни през септември
© pixabay

През септември официалните празници са два, но поради разпределението на някои от тях през уикенда, работещите ще могат да се възползват от допълнително заплащане през още един ден.

6 сеп­тем­в­ри - Ден на Съ­е­ди­не­ни­е­то;

22 сеп­тем­в­ри - Ден на Не­за­ви­си­мост­та на Бъл­га­рия.

Те се заплащат съответно 6 септември (петък) и 22 (септември) неделя - двойно. 23 септември (понеделник) ще бъде платен със 75% над основното възнаграждение.

Кога ще са ваканциите през учебната 2024/2025 г.

Тази година празниците са подредени така че ако вземете 4 дни отпуска може да се насладите на 9 почивни дни от 31 август до 8 септември с опция за късно септемврийско море.

Втората опция за дълъг отпуск е около 22 септември, като поради това, че официалният празник се пада в неделя, 23 септември ще бъде неработен ден, а онези, които все пак ще бъдат на работа трябва да получат по-високо заплащане. Така за положения извънреден труд, освен дължимото по договор, се заплаща и увеличение, което е:

50 на сто – за работа през работните дни;

75 на сто – за работа през почивните дни;

100 на сто – за работа през дните на официалните празници;

50 на сто – за работа при сумирано изчисляване на работното време.

Когато не е уговорено друго, увеличението се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.

Работещите на ненормиран работен ден не получават допълнително възнаграждение за положения извънреден труд в работни дни, попомнят от businessnovinite. Те ползват допълнителен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 5 дни годишно. За положения от тези работници извънреден труд в почивни дни и дните на официалните празници се заплаща увеличение съответно 75 и 100%.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2266 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини