София е една от популярните туристически дестинации за предстоящите почивни дни в Сърбия

  • 14 февруари 2024 11:28

  • 283
  • 2
София е една от популярните туристически дестинации за предстоящите почивни дни в Сърбия
© Novini.bg/ Canva

Тази седмица носи непланирана мини ваканция от четири дни за много сърби, тъй като към двата дни, в които се празнува националният празник на Сърбия, се добавят и почивните дни, пише белградският вестник "Данас".  Много граждани се възползват от тази възможност, за да  пътуват, като традиционно най-търсените дестинации са сръбските планински и СПА курорти, а сред предпочитаните дестинации в чужбина е София. 

В Сърбия от 2002 г. 15 февруари е национален празник, който символично е установен на християнския празник Сретение Господне (15 февруари по стар стил - бел.ред), с който са свързани две важни събития от сръбската история. На този ден, на известния събор в Орашац през 1804 г., започва Първото сръбско въстание срещу турците, под ръководството  на Джордже Петрович Караджордже. Освен това на същата дата през 1835 г. в Крагуевац е приета първата сръбска конституция. 

Хотелиерите нямат интерес от драстичен скок на цените

Тази година много хора успяха да съчетаят тези два дни (четвъртък и петък) с двата дни от уикенда, за да си направят мини ваканция, която да използват за пътуване. По данни на президента на Националната асоциация на туристическите агенции (YUTA) Александър Сеничич най-популярните дестинации в Сърбия за тази мини ваканция традиционно са планинските и СПА центровете. Той посочва, че най-популярните планини в Сърбия са Копаоник, Стара планина, Златибор, Тара, Дивчибаре, както и Златар. Сред най-популярните СПА курорти са Върнячка Баня, Сокобаня, Върдник, Пролом, пише вестник "Данас."

Тези, които са решили да пътуват в чужбина, както казва Сеничич, обикновено избират по-близки дестинации, но има и такива, които са решили да пътуват малко по-далеч, предаде БТА.

От градовете в региона най-популярни са София, Тимишоара, Будапеща, Требине, Баня Лука, Сараево и Охрид. Според Сеничич има и такива, които са решили да отидат малко по-далеч с автобус, като сред най-предпочитаните дестинации са  Истанбул, Прага, Виена, както и места в Северна Италия. Тези, които са решили да пътуват със самолет, избират предимно Валенсия, Барселона, Милано, Рим и Истанбул.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
283 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:30

2
❤️ Г­­о­­­р­е­­­щ­­и­­ ­­м­­­о­­­м­и­ч­­­е­т­­а­­­ ­­­в­­и­­­ ­­о­ч­а­­­к­­в­­а­­­т ­­­-­­­ X­­1­­­8­.­­­F­­U­N

2024.02.14 | 11:49

1
Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст, това подобри се.кса ни и спаси брака ни. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини