Какво е бъдещето на Околовръстното в столицата?

  • 26 август 2024 08:49

  • 838
  • 0
Какво е бъдещето на Околовръстното в столицата?
© БНТ

След споровете през последните дни как да се реши транспортният проблем на Околовръстното в столицата, от Агенция "Пътна инфраструктура" посочиха в ефира на БНТ, че обмислят да обявят конкурс за строителството на шосето.

От там увериха, че ще си разгледат всички възможни варианти за облекчаването на трафика, включително и идеята за изграждането на тунел. Каква е визията на Столична община обаче и какво следва от тук нататък?

"Последните две седмици лично по молба на министър Коритарова и Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите се проведоха повече от 4 работни срещи, които бяха успешни", каза Богдана Панайотова - в.и.д. главен архитект на София.

В момента общината е изпълнила всички задължения по тристранно споразумение, като е изготвила проектите след заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройство. Тя подчерта, че в момента не се коментира никакъв идеен проект, а се е работило последните три години по изпълнение на заповеди на министъра на регионалното развитие, с което се утвърждава трасе и се възлага на общината планът за регулация. Първият участък от него вече е приет от национален експертен съвет. Предстои да бъде направено отчуждаване, без него няма как да се издаде разрешение за строеж на участъка.

АПИ обмисля да обяви конкурс за строителството на Околовръстното шосе в София

"Коментираният участък е на фаза "изработен проект" т.е. той е в момента разширение на сегашното трасе на Околовръстното".

Проектът е изработен и обявен от Столичната община. Изтекъл е срокът на възражение в момента. Броят им е 950 и касаят най-вече плана за регулация. Те са предадени на АПИ.

"И чакаме може би до месец свикване на национален експертен съвет в МРРБ, за да се процедира планът".

Именно те имат "пълната воля да го приемат или не", допълни Панайотова. Посочи, че възраженията за разширяването на Околовръстното от страна на гражданите най-често са свързани с това, че ще бъде ограничено движението.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
838 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини