Фестивал на лютеницата - как се смилат доматите, как се пекат чушките, как се бъркат казаните

  • 24 август 2024 09:06

  • 4124
  • 1
Фестивал на лютеницата - как се смилат доматите, как се пекат чушките, как се бъркат казаните
© Bulphoto/архив

Фестивал на лютеницата ще се проведе за трета поредна година в благоевградското село Логодаж.

Там всички гости ще могат да опитат от местната лютеница, приготвена, забележете - тази нощ.

Нова тв разказва как се смилат доматите, как се пекат чушките, как се бъркат казаните.

В Логодаж хората слагат в мазето по 80 до 100 бурканчета с лютеница. И защото много уважават домашния продукт, а и защото са сигурни, че рецептата за приготвяне им е уникална, в Логодаж правят фестивала на лютеницата. За нея са нужни печени чушки, варени моркови, варен кромид и... много любов.

Според Дафинка Бойчева въпреки че е отпускарски сезон, се очакват много гости. "Именно затова завишихме дозата, която ще приготвим за гостите. Количеството не стига, предлагаме и селски мек хляб с твърда коричка. Слагаме домашно сиренце отгоре. Сигурно ще бъркаме до полунощ, от сутринта ще започнем със сгъстяването и овкусяването на лютеницата", каза тя.

А да си направиш лютеница не е никак лесно и по-важното - никак евтино. Особено ако всичко се купува от магазина и сергиите. Но домашната лютеница винаги е с неповторим вкус. Дори и рецептата да се различава навсякъде с по някоя съставка.

Производители алармират: Традиционните български продукти изчезват

"Усещате мириса на печено още отвън, вкусът, който придава огънят, не може да се сравни с нищо", допълни Дафинка.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4124 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.24 | 10:03

1
ПРИ 5 ЛВ ДОМАТИТЕ НА ПАЗАРА ЛЮТЕНИЦАТА ЩЕ Е НА КАРТИНКА.

Добави коментар

Водещи новини