Още четири села в област Монтана са поставени на режим на водата

  • 17 август 2024 11:46

  • 530
  • 1
Още четири села в област Монтана са поставени на режим на водата
© Novini.bg/ Canva

Още четири села в област Монтана са поставени на режим на водата заради засушаването в региона в последните два месеца, съобщиха за БТА от "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) в Монтана.

Селата са в община Георги Дамяново – Копиловци, Главановци, Чемиш и Видлица. Съотношението между времето, в което има вода и времето, в което няма вода, е приблизително 50:50. В тези села на нечетна дата се пуска вода в горната част, а на четна – в долната. Причина за въвеждането на режим е намаляването на дебита на местните водоизточници, от които селата се водоснабдяват. Това се случва заради липсата на дъжд и горещините. Някои местни хора поливат зеленчукови градини и харчат големи количества вода, особено в почивните дни, казаха от ВиК-Монтана.

От около месец на режим на водата в Монтанско са селата Златия и Мокреш в община Вълчедръм, Владимирово в община Бойчиновци, Равна, Горна Лука и Митровци в община Чипровци и Горна Вереница в община Монтана. Режимът е въведен по предложение на ВиК-Монтана със заповед на кметовете в тези общини.

Села от общините Карнобат и Сунгурларе са на воден режим

Засега няма опасност от въвеждане на режим на водата в Монтана, Враца, Берковица, Вършец и още около 30 други селища от района, които се захранват с вода от язовир „Среченска бара“ в Стара планина. Във водохранилището има близо 14 милиона кубически метра вода при максимално възможен обем от 15,5 милиона кубически метра вода, уточниха от ВиК-Монтана.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
530 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.17 | 12:07

1
При комунизма до всяко село имаше ток, вода, шосе. Също язовир, училище и кино.

Добави коментар

Водещи новини