Адв. Людмил Рангелов: Редица институции са запушени в момента

  • 09 август 2024 21:19

  • 420
  • 2
Адв. Людмил Рангелов: Редица институции са запушени в момента
©

В следващите месеци в България се очертават важни и комплексни събития в сферата на съдебната система. Един от ключовите въпроси, който ще стои на дневен ред, е изборът на нов главен прокурор и условията, по които ще се проведе тази процедура. 

"Няма конституционна или законова пречка сегашният Висш съдебен съвет да избере нов главен прокурор, да открие процедурата по избор и да го избере. Няма да е морално, няма да е красиво, но според мен е в съответствие с Конституцията и Закона за съдебната власт", коментира адвокатът Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR".

Една от причините за проблемите в сферата е законопроектът, който цели да ограничи правомощията на ВСС с изтекъл мандат да избира главен прокурор. 

"Не ми изглежда много прецизно изработена норма, защото това правомощие е уредено в Конституцията на ВСС и там няма условие дали е с изтекъл мандат или не", уточни Рангелов за Bulgaria ON AIR.

Смилов: Конституционният съд бетонира безконтролността на главния прокурор

Рангелов подчерта, че смелостта, необходима за започване на такава процедура в настоящата политическа ситуация, е придружена и от "известна доза нахалство". Това се дължи на нестабилната политическа обстановка и трудностите, които тя поражда за дългосрочни назначения като този на главния прокурор. 

"В цялата държава, редица институции просто са запушени в момента, специално в съдебната власт", каза адвокатът.

По негови думи изборът на нов главен прокурор може да се проточи и с години, особено ако политическите събития продължат да се развиват по настоящия начин. Същевременно други ключови институции, като Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), също са изправени пред важни промени, които допълнително задълбочават правната несигурност и "бъркотия" в страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
420 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ttommaa44@gmail.coм

2024.08.09 | 23:12

2
Същия тоя адвокат изкарва най големите престпници от затвоеа (Маргигините) Той им беше адвокат И сега тоя дава акъли как да се оправи съдебната система Няма да стане

2024.08.09 | 21:30

1
Кога са били отпушени?

Добави коментар

Водещи новини