Ръководител в ПСС: Спасяването с лебедка в световен мащаб е една от най-опасните дейности

  • 11 юли 2024 22:35

  • 1436
  • 0
Ръководител в ПСС: Спасяването с лебедка в световен мащаб е една от най-опасните дейности
© Bulphoto (архив)

Спасяването на пострадали в планината вече е възможно с медицински хеликоптер, въпреки липсата на лебедка. Мисията успя да помогне на пострадал турист в Стара планина.

Първата планинска мисия на въздушната линейка завърши с успешен край. Екипи успяха да помогнат на тежко пострадал турист, който е паднал под връх Ботев в Стара планина.

Реагирали са в т.нар. златен час и дори за рекордно време, по-малко от 60 минути - излитане, кацане в планината, придвижване до болницата, в която пациентът е бил настанен.

България ще има 8 хеликоптера за спешна помощ по въздух до април 2026 г.

На сигнала за турист в беда се отзовават капитаните Янков и Андреев. Кацат при заслон Ботев, който се намира на 2376 м.

„И най-леко изглеждащият връх или планина може да бъде много страшна при някакви метеорологични условия“, коментира пред БТВ капитан Огнян Янков.

Медиците на борда оказват първа помощ на пострадалия мъж, който е паднал във високата планина.

„Теренът е планински, но пък само място даде възможност за безопасно кацане“, посочва капитан Велин Андреев.

Въздушната линейка и екипажът спестяват усилия и време на планинските спасители. Без хеликоптер такива мисии отнемат часове.

„Травмата се оказа доста сериозна, а не лека и той по този път щеше да бъде много зле за него“, посочва Николай Димов – началник на учебния център към Планинската спасителна служба (ПСС).

Държавата обеща втория и третия хеликоптер да имат лебедки.

„Със сигурност ще ни бъдат полезни, но няма да заработят в момента, в който дойдат. Спасяването с лебедка в световен мащаб е една от най-опасните дейности“, казва Красен Георгиев – началник на Аварийно-спасителна дейност към ПСС.

Пилотите, медиците, планинските спасители и летищни оператори работят в екип, за да бъде мисията успешна.

„Ние сме тук да помагаме на медицинските екипи и на ПСС и всичко това не е възможно, ако няма добра координация. Искам да изкажа благодарности и към колегите от Ръководство на въздушното движение, без които това не е възможно да се случи“, коментира капита Велин Андреев.

Специалистите ни предупреждават да внимаваме в планините, особено когато сме на връх Вихрен, Рилските езера и Мальовица.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини