Предлагат джигитите на пътя да бъдат снимани и глобявани от общините

  • 02 юли 2024 08:54

  • 1408
  • 1
Предлагат джигитите на пътя да бъдат снимани и глобявани от общините
© Pixabay

Кметовете да имат право да възлагат на определени от тях служби да следят с камери за нарушители по пътищата - това предлагат депутати от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в с промени в  Закона за движение по пътищата. В снимките ще има дата, точен час и регистрационния номер на сгафилия автомобил.

В предложението е записано, че общините ще могат да прибират 70% от постъпилите глоби за нарушенията, хванати от техните камери.

Основната идея на текстовете е да се увеличат правомощията на местната власт по контрола за пътна безопасност, като на общините се дадат много от правомощията на "Пътна полиция". Отделно се предлага и пътните полицаи да могат да връчват стари фишове, когато спрат даден автомобил на пътя.

Ако предложенията се приемат, на кметовете ще се дадат правомощия да могат да слагат камери, заснемащи нарушенията по пътищата, които попадат в обхвата на съответната община. Освен това общинските служби по пътна безопасност ще имат право да преместват без знанието на водача неправилно паркирано превозно средство и да го дават на отговорно пазене на предварително оповестено публично място.

Йонко Иванов, СПАМП: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Определени от кмета длъжностни лица пък ще могат да бъркат и в системата на МВР за невръчени фишове. Идеята е, когато гражданин с неплатена глоба дойде за някаква административна услуга в общината, те да могат да му връчат и фиша за направеното от него пътно нарушение, пише "Телеграф"

Последвайте канала на

Десислава Станева
1408 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.02 | 09:27

1
О, още рушвети за бедните чиновници бюроКлати в общините. Супер, е така се вдига смъртност по пътищата.

Добави коментар

Водещи новини