Над 100 старозагорци се възползваха от кампанията за безплатни прегледи „5 минути за здраве“

  • 21 юни 2024 16:25

  • 699
  • 2
Над 100 старозагорци се възползваха от кампанията за безплатни прегледи „5 минути за здраве“
© Wikipedia

Над 100 старозагорци се възползваха от кампанията „5 минути за здраве“, която се състоя днес в парка „Пети октомври“, съобщават организаторите от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Инициативата е съвместна с Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

Тя предлага безплатни високотехнологични изследвания на основни здравни показатели и функцията на белите дробове с помощта на телемедицината. „Кампанията има за цел да насърчи превенцията на рака на белия дроб и тютюнопушенето, тъй като то представлява значителен риск за здравето. Участниците бяха посъветвани да поемат отговорност за собственото си здраве и редовно да провеждат профилактични прегледи“, каза Галина Димитрова, главен експерт в Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене в РЗИ – Стара Загора, цитирана в съобщението.

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Регионалната здравна инспекция участва в инициативата чрез изнесен консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене. Активните и пасивните пушачи имаха възможност да измерят нивата на въглероден окис в издишания въздух и количеството карбоксихемоглобин в кръвта с помощта на апарата Smokerlyzer. За тези, при които резултатите бяха високи, беше предоставена безплатна консултация за отказване от тютюнопушенето.

Партньори на кампанията са Сдружението „Въздух за здраве“, Дружеството за телемедицина Hubis и биотехнологичната фармацевтична компания Roche Bulgaria.

Това е поредната кампания на РЗИ - Стара Загора, насочена към стимулирането на хората към здравословен начин на живот. Инспекцията участва в редица събития, насочени не само към вредата от тютюнопушенето, но и към всички фактори на риска по Националната програма за профилактика на хроничните неинфекциозни болести – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене и ниска физическа активност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
699 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.21 | 20:18

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.21 | 16:37

1
Не давайте биометрия на дигиталните фашисти!

Добави коментар

Водещи новини