В град Левски утре ще бъдат посрещнати мощите на свети Никифор Прокажения

  • 20 юни 2024 13:46

  • 135
  • 1
В град Левски утре ще бъдат посрещнати мощите на свети Никифор Прокажения
© Novini.bg/ Canva

Иконата със светите чудотворни мощи на свети Никифор Прокажения пристигат в Левски утре и ще бъдат изложени в храм "Света Параскева". Това съобщи Любка Христова от местната администрация.

Иконата ще престои целия ден, изложена в храма за поклонение от вярващите, а вечерта ще бъде отслужен молебен за здраве. След това ще бъде представена книгата "Св. Никифор Прокажения Чудотворец" от издателя й за България, журналистът Ангел Бончев.

Припомняме, че преди да пристигнат в Левски мощите на свети Никифор Прокажения бяха посрещнати в Габрово, Горна Оряховица, Лясковец, Севлиево и  Велико Търново. В събота предстои да гостуват в Свищов. Поради интереса от страна на вярващите, програмата с излагането на мощите се допълва постоянно. 

Велико Търново ще посрещне чудотворните мощи на Св. Никифор Прокажения

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други  тежки заболявания. Той е роден на остров Крит през 1890 година. Когато е 13-годишен се разболява от проказа и в продължение на 60 години продължава да страда от тази болест. Целият си живот свети Никифор прекарва в болница, живеейки изолиран от света. В Гърция го наричат тайния светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни само на малцината, които са го познавали. Неговият живот е изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Успението му е на 4 януари 1964 година, като впоследствие на тази дата се чества и неговия празник.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
135 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.20 | 14:19

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини