Общо 491 противоградови ракети са изстреляни днес от площадките в Хасковско

  • 14 юни 2024 19:47

  • 1249
  • 3
Общо 491 противоградови ракети са изстреляни днес от площадките в Хасковско
© Министерство на земеделието

Общо 491 противоградови ракети са изстреляни днес от площадките за въздействие в Хасковска област върху девет градоносни облака, съобщи директорът на Регионална дирекция „Борба с градушките“ Надежда Такиева, цитирана от БТА.

„Работата беше интензивна, имаше много силен процес във времето от осем сутринта докъм 15:00 часа. Изстрелвахме ракети от всички 27 площадки на територията на региона. Там, където свършваха наличните ракети, вадихме и от тези на склад“, обясни Такиева.

До ранния следобед днес, по данни на местната хидрометеорологична обсерватория в Хасково и на граждани, в Минерални бани, Хасково, Харманли и Димитровград е паднала градушка, а валежът от дъжд е бил най-интензивен в областния град Хасково.

Министър Тахов разпореди пълен одит в ИА "Борба с градушките"

В Регионална дирекция „Борба с градушките“ също са получили сведения за валежи от град на различни места в областта с размер от царевично зърно до лешник, каза директорът ѝ. По думите на Надежда Такиева обаче ситуацията е щяла да бъде много по-тежка и пагубна за земеделците в региона, ако с колегите ѝ от службата не са се намесили толкова интензивно.

„В сравнение с това, което виждаме, че се е случило в Северна България, където няма противоградови площадки за въздействие, ефектът от нашата работа тук – в района на Хасково, си личи. Няма такива поражения“, коментира Надежда Такиева.

Площите под обсега на защита на Регионалната дирекция „Борба с градушките“ - Хасково са близо 2,2 млн. декара. От тях 1,1 милиона или 51 процента са обработваемите земи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1249 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Данчо земеделец

2024.06.15 | 18:49

3
Тези ракети за градушка са като играчки,къде са истинските,или ги пратихме в Украйна

2024.06.15 | 09:53

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Снежко Снежев

2024.06.15 | 03:55

1
И... файда... йок?!?

Добави коментар

Водещи новини