Георги Георгиев (НАСО): За да се назначават хора с увреждания са нужни стимули, а не задължения

  • 11 юни 2024 14:55

  • 725
  • 1
Георги Георгиев (НАСО): За да се назначават хора с увреждания са нужни стимули, а не задължения
© Pixabay

Работодателите трябва да бъдат стимулирани, а не задължавани, да назначават хора с увреждания, коментира председателят на Националния алианс за социална отговорност (НАСО) Георги Георгиев, цитиран от БТА.

Днес той откри националния форум на социалните услуги с международно участие, посветен на иновациите и добрите практики в този сектор. Конференцията събра повече от 200 специалисти от цялата страна, както и представители на министерството на труда и неговите структури. Гостите, сред които е и президентът на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания Джим Кроу, бяха поздравени от областния управител на Варна Андрияна Андреева и кмета Благомир Коцев.

Настоящите нормативни документи, които регламентират подкрепата за заетост на хората с увреждания, са неефективни, посочи Георгиев. По думите му квотите за наемане на такива служители, определени за работодателите, не работят. Безработицата сред хората с увреждания достига до 90 на сто, каза още Георгиев. Според него би било добре да се мисли и в посока социалните услуги да бъдат променени така, че да създават умения и нагласа на потребителите да се трудят, а не да бъдат просто пасивни получатели.  Георгиев допълни, че е необходимо да се увеличат услугите за хората, които освен социални, имат и здравни проблеми.

СО отвори врати за бъдещето: Деца "стъпиха в обувките на кмета" в знак на равен шанс и възможности

В страната все още има дисбаланси между регионите като брой и видове предлагани социални услуги, коментира още председателят на НАСО. По думите му от изключително значение в това отношение е разработването на националната карта на социалните услуги, както и определянето на финансовите стандарти за следващата година. Все пак, през последните години секторът на социалните услуги е един от успешно развиващите се у нас, посочи Георгиев.

По думите му за това са помогнали промените в нормативната уредба, чието прилагане може и да предизвиква затруднения, но поне помага системата да се обогатява. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
725 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.11 | 18:09

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини