Проф. Александра Нечи: Историческият разказ е река, вливаща се в морето - за да видим морето, нека видим реката

  • 31 май 2024 22:03

  • 713
  • 1
Проф. Александра Нечи: Историческият разказ е река, вливаща се в морето - за да видим морето, нека видим реката
© БНТ

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и за българските дела", който е първият исторически трактат, посветен на България беше представен в Гербовата зала на президентската институция на 21-ви май 2024 г.

Трудът, написан на латински език от Петър Богдан и завършен около 1667 г., е един от най-ценните български писмени паметници.

Кадър: Булфото

В рамките на 200 страници, ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество.

"Чудеса стават в науката, историята и живота, Този прекрасен ръкопис е бил добре съхраняван така, че да стигне до нас", каза в "Панорама" проф. Алесандра Нечи.

Представиха репродукцията на ръкописа "За древността на бащината земя и за българските дела"

Тя бе удостоена с Почетен знак на Президента на България за значимата роля на ръководените от нея Галерии „Естенси“ за съхраняването и реставрацията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, както и за приноса в развитието на двустранните отношения в областта на културно-историческото наследство между България и Италия.

"В далечното минало връзките на Петър Богдан с Италия били силни. Той е исторически биограф и писател. Историята е важна - да предадеш случилото се на бъдещите поколения. Той пръв разказва историята на България. Без памет, не можем да разберем настоящето и да изградим бъдещето. Мъжете и жените градят историята, а не фактите. Затова трябва да се разказва историята, разказът за големите личности", подчерта проф. Нечи.

Тя се позова на италианския философ Джамбатиста Вико, като посочи, че историята ни свързва. "Той говори за това - че историческите цикли се повтарят. Историята се повтаря. Защо? Защото човешките същества са все едни и същи през вековете. Когато разгледаме миналото, можем да разберем много за бъдещето. Историческият разказ е река, вливаща се в морето. За да видим морето, нека видим реката. Не обстоятелствата, а мъжете и жените - човешките същества, градят историята", заключи проф. Александра Нечи.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
713 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.01 | 23:13

1
❤️Здравейте) Казвам се Джулия, на 23 години съм) Амбициозен 18+ еро модел) Харесва ми да правя голи снимки) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини