Удостояват митрополит Наум със званието почетен гражданин на Русе

  • 30 май 2024 13:23

  • 194
  • 0
Удостояват митрополит Наум със званието почетен гражданин на Русе
© Русенски митрополит НАУМ

Общинският съвет единодушно гласува на днешната сесия удостояването на Н. В. Пр. Русенския митрополит Наум със званието Почетен гражданин на града. Решението бе взето след предложение от кмета Пенчо Милков, посочващо неоценимата му роля като духовен водач и обединител на русенци.

Наум Андонов Димитров, както е светското име на митрополита, е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. През 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е подстриган за монах от Браницкия епископ Герасим, под духовното старчество на Варненския и Преславски митрополит Кирил. На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. На 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм „Св. Параскева“ във Варна.

На 16 март 2014 г. е избран от русенските епархийски избиратели с 22 гласа за кандидат-митрополит на Русенската епархия. На 23 март 2014 г. в Синодалния параклис „Св. Цар Борис“ след провеждането на синодалния канонически избор е избран с пълно единодушие за русенски митрополит.

На 5 април 2014 г. е историческото му посрещане на епархийската граница (в гр. Бяла) и въдворяване (в гр. Русе) като епархийски митрополит на поверената му от Бога Русенска епархия. На следващия ден той отслужва първата св. литургия в катедралния храм „Св. Троица“ – Русе като епархийски архиерей на Русенската епархия.

Под неговото ръководство Русенската митрополия ремонтира редица храмове и манастири в епархията си, в т.ч. и двата манастира в селата Копривец и Каран Върбовка. Негова заслуга е и възстановяването  на уникалната църква „Св. Петка“ в Русе. 

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум се утвърди като една от ярките фигури в русенския духовен живот. Той е верен съмишленик и духовен водач както в общението с миряните, така и в изграждането на общокултурно пространство на вяра, доверие и съпричастност към културните и духовни ценности на нашето съвремие.

Неоценима е и неговата роля на духовен водач и обединител във времена на пандемия от COVID-19, икономически кризи и политическо разделение. С посланията си за толерантност и съпричастие той успява да обедини паството си със силата на вярата в човешкия дух и изконните човешки ценности.

Н. В. Пр. Русенският митрополит Наум е втората духовна фигура, която бива удостоена със званието Почетен гражданин на Русе. През 2004 г. с високата чест бе почетен тогавашният русенски митрополит Неофит.

Последвайте канала на

Десислава Станева
194 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини