Концентрацията на полени във въздуха ще се повиши

  • 27 май 2024 10:30

  • 154
  • 1
Концентрацията на полени във въздуха ще се повиши
© Novini.bg/ Canva

Тази седмица най-висока ще бъде концентрацията на полените на сем. Житни. Това сочи прогнозата за алергизиращите растения, която е съвместен проект на bTV и Националния център по заразни и паразитни болести. 

Повечето дървесни видове вече прецъфтяха.

При сем. Житни през следващите дни заради валежите концентрацията ще бъде умерена, но към края на седмицата сухите часове ще се увеличат и концентрацията ще се повиши до висока.

При плевелните видове ще цъфтят сем. Лободови и живовлякът. Концентрацията ще се повиши до умерена в края на седмицата и особено в по-малките населени места. Там плевелните растения са по-разпространени.

Дъждовете ще са в помощ на алергичните към полени и тази седмица

Какви са симптомите при поленовите алергии?

Първите симптоми на сезонната алергия към полени са от страна на дихателните пътища. Това каза за bTV Новините д-р Симеон Узунов, алерголог в Александровска болница.

„Началото е свързано с бистри секрети, запушване на носа, сърбежи и кихане. Засягат се и очите - зачервяват се, има сълзене, сърбежи. Дори е възможно да се наблюдава оток. При хора с астма е възможен задух, кашлица, стягане и свирене в гърдите“, обясни д-р Узунов.

Специалистите съветват при подобни симптоми да се потърси консултация с лекар.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
154 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 11:45

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини