Д-р Асьов: Гъбите са изключително опасно хоби, бъдете внимателни

  • 27 май 2024 09:59

  • 314
  • 2
Д-р Асьов: Гъбите са изключително опасно хоби, бъдете внимателни
© Novini.bg

Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат да берат гъби, като много често това се прави без никаква подготовка. А гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание. Това предупреди от ефира на БНР д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. 

По принцип гъбите излизат през юни, но тази година вече започнаха да се появяват. Разнообразието е голямо за сезона, отчете той. 

"Диворастящите гъби са голям деликатес, който е търсен на трапезата на хората. Винаги трябва да имаме едно на ум, че те могат да причинят доста различни отравяния. Те могат да варират както от леко стомашно неразположение, така и до такива със смъртоносен изход. Така че хората, които слагат на трапезата си диворастящи гъби, трябва да подходят с изключително голямо внимание. През последните години много хора се доверяват и търсят съвет от различни групи в социалните мрежи, но това за голямо съжаление е нож с две остриета. Ние не знаем кой е човекът, който стои срещу нас, с каква експертиза разполага той - може наистина да са много добри, но може и да не са и да създадат риск. Определянето на гъби по снимки винаги носи своите рискове, дори когато това го върши изключително компетентен човек", коментира д-р Асьов.

Хапването на гъби подобрява психичното здраве

В предаването "Преди всички" той изтъкна, че подготовката на един гъбар е продължителен процес. По думите му няма специализирани курсове в тази област, каквито е имало в миналото, а според него това е задължително. Трябва да има държавна политика в това отношение, категоричен е специалистът. 

Хората, които продават диворастящи гъби на пазарите, трябва да разполагат със сертификат за преминато обучение, подчерта още д-р Асьов и добави, че на някои места това не се спазва. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
314 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.27 | 10:24

2
още един, дето е виждал гъби само на картинка...

2024.05.27 | 10:22

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини