Започват Ботевите дни във Враца

  • 27 май 2024 07:15

  • 1846
  • 1
Започват Ботевите дни във Враца
©

Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще бъде дадено официалното начало на Ботевите дни, посветени на 148-та годишнина от подвига на поета - революционер и четат му.

Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са традиционни, а други като дрон-шоуто тази вечер ще се проведат за първи път, информира БНР.

Още след Освобождението във врачанския край, белязан със стъпките и героизма на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Балкана, на различни места и с различни прояви се отдава почит на поета-революционер и неговите съратници. В началото спонтанни и неформални, проявите отдавна са институционализирани, но са все така притегателни не само за врачани, но и за българи от всички краища на страната. 

Някои от събитията в афиша на Ботевите дни са традиционни и с десетилетна история. Емблематичен пример е Националният туристически поход по пътя на Ботевата чета "Козлодуй - Околчица". По славния маршрут сега, за 76-та година, се очаква да вървят близо 2 хил. души, голяма част от които са ученици от цялата страна. Походът има статут на най-мащабната родолюбива проява в туристическия календар. Колоната от Ботеви поклонници ще тръгне утре рано сутринта от козлодуйския бряг. Там преди 148 години войводата и четата му слизат от парахода "Радецки", целуват родната земя и поемат по пътя на безсмъртието. По Ботевите стъпки походниците ще вървят до връх Околчица, където се провежда традиционното всенародно поклонение на 2 юни - Деня на Ботев. 

В навечерието му, на 1 юни вечерта, от години в центъра на Враца край величавия паметник на поета - революционер тържественият митинг - заря събира хиляди жители и гости на града. Рецитали, изложби, литературни конкурси, концерти, дискусии и образователни игри са част от разнообразната програма на честванията. Проявите са насочени към всички възрасти - деца, младежи и възрастни. Подробности за инициативите са публикувани във всички интернет канали на Община Враца. 

Официалното начало на Ботевите дни е днес. Предвидено е откриването на две изложби: националната "В земята на Ботев" в музея и на младия врачанин - дигитален артист Илиян Стойчев в читалището. Вечерта ще има концерт на "Фондацията", след който небето над града ще бъде сцена за дрон - шоу с патриотично послание. 

Откриването на Ботевите прояви е преди обед с традиционната церемония край паметника на поета - революционер в центъра на Враца. Там ще бъде запален символичния вечен огън.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1846 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 09:00

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини