След мощната буря: Частично бедствено положение в Божурище

  • 23 май 2024 19:29

  • 1516
  • 3
След мощната буря: Частично бедствено положение в Божурище
© Нова телевизия

Над 230 сигнала след мощната буря, която удари София. Сред тях - и за хора, които се нуждаят от помощ. През цялата нощ екипите на аварийната служба, пожарната и инспектората бяха на терен. Заради тежката ситуация кметът на Божурище обяви частично бедствено положение в общината.

Работата по отстраняване на щетите продължава и в този момент. А състоянието на мъжа, който беше поразен от мълния в столичния квартал Младост, се подобрява.

Стихията връхлита Кирил Дунев в колата му на път за дома му в село Хераково в община Божурище.

"Завари ме на моста в колата ми и имаше вода 50-60 см. Проблемът ми беше, че колата ми пороят я влачеше надолу и имах чувството, че ще я хвърли в реката", разказа той пред Нова телевизия.

Спасяват го пожарникари, преди приливната вълна да отнесе автомобила му в близката река. Но бедствието за Кирил продължава - оказва, че и мостът, който води към къщата му, също е отнесен.

"Няма как да си изкарам сега колата, комшията също. Малко сме откъснати тук. Ако се огледате, има печка на дърва по-надолу зарината. Ей там има бойлер", посочи той.

Приливната вълна е носила с метри и камион, който е попаднал в коритото на малка река. Снощи в Община Божурище са били отводнени 10 къщи. А днес тежка механизация беше извадена на терен.

"Изключително голям порядък на проливен дъжд. Цялото това нещо се събира, става като фуния и долу се спира в две или три къщи, които са непригодни за живеене. Тревогата в хората е налична. И разбира се, очакват подкрепа. От наша страна ще я имат, надяваме държавата също да ни помогне", посочи кметът Георги Димов.

В София екипите са реагирали на 230 сигнала за наводнени приземни етажи, паднали дървета и запушени шахти. Пострадали хора няма. Щети най-много има по паркирани автомобили, премазани от дървета.

"На място констатирахме множество запушени шахти, липса на канализация, липса на отводнителни шахти, които водят до наводняване в домовете на хората, и множество запушени улици. В момента обстановката вече е нормализирана", обясни Илиян Павлов, зам.-кмет на Столичната община.

Пострадалият от мълния вчера в квартал "Младост" мъж ще бъде изписан утре от болница "Св. Анна". Няма опасност за живота му, казаха от лечебното заведение.

"Ежегодно такъв тип бурии се случват много пъти, но не засягат толкова често населено място", поясни метеорологът Симеон Матев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1516 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.23 | 21:44

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.25 | 05:43

2
❤️ Г­­­о­­р­­­е­щ­­­и­ ­­­м­о­­­м­­и­­­ч­­е­­т­­а­­­ ­­­в­­и­­­ ­о­ч­­а­­­к­­­в­а­­т ­­-­­ X­­1­8­­.­­F­U­­­N

2024.05.25 | 17:31

3
❤️ Г­о­­р­е­­­щ­­­и­­ ­м­­о­­м­­и­ч­­е­т­­­а­­ ­­в­­и­­­ ­­о­­­ч­­а­к­в­­а­­т ­­-­ X­­­1­­­8­­­.­­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини