Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да намалява

  • 16 май 2024 11:42

  • 231
  • 1
Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да намалява
© Булфото (архив)

Продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. От началото на тази година до момента незаконно опитали да преминат българо-турската границата са около 12 000 лица от трети страни. За същия период на миналата година това са 42 000. Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните преди откриването на събитието „Сигурна зона за непридружени деца” в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1582

По думите му има много по-малко задържани във вътрешността на страната.

Положението е изключително спокойно. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи, са със запълнен капацитет не повече от 25%, добави Стоянов, цитиран от БТА.

Над 40 % намаление на задържаните мигранти за първите два месеца на 2024 г. в сравнение с 2023 г. отчита МВР

Вътрешният министър обясни, че е трудно да се установи дали едно лице е пълнолетно, или не е, тъй като отговорността е различна. Той даде пример с инцидента, станал миналата година, при който двама полицаи загинаха в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти.

В отговор на въпрос за това как се установява едно лице дали е пълнолетно или не в момента, в който то вече е преминало границата на България, служебният министър обясни: „Това установяване става благодарение на доброто взаимодействие с всички партньорски служби, от които идва най-много информация. Има си методи и способи, които ние спазваме и протокол, който води до крайния резултат, а именно да докажем, че лицето е било непълнолетно“. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
231 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:07

1
❤️ Г­о­­р­­е­щ­и­ ­­­м­о­м­­и­ч­е­­т­­­а­ ­­в­­­и­­ ­­­о­ч­а­­­к­­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­1­8­­.­­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини