Туризмът – разцвет и някои девиации

  • 29 април 2024 14:49

  • 382
  • 2
Туризмът – разцвет и някои девиации
© Novini.bg/ Canva

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия.

Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията е такава, че хората вземат кредити, които не могат да върнат, само за да пускат снимки в социалните медии от екзотични места?

Говорим със специалисти – проф. Лина Анастасова от Бургаския свободен университет, за т.нар. "социология на туризма", с доцент Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, с Пламен Димитров – за т.нар. "винен туризъм", "фестивален туризъм" и др., със социоложката Мира Радева и с журналистката Теодора Станкова – организатор на фестивал за литература и турист със завиден стаж, предаде БНР.

Българите са най-предпочитаните работници в сектор туризъм

Румен Драганов разказва за началото на явлението в исторически план, както и за бума на масовия туризъм в България, особено след Втората световна война. Припомня ни известните хотели в миналото в София и България, и обръща внимание, че днес легловата база в страната ни е около 2,5 милиона легла, което е хубаво, но крие и рискове, особено с оглед намирането на работна ръка.

Професор Лина Анастасова споделя неща от летните практики особено край морето, а Мира Радева обяснява т.нар. "поклоннически туризъм" и говори за нуждата от пътувания в екзистенциален и личен план. Пламен Димитров и Теодора Станкова обясняват някои сегменти в типологията на туризма, като "винения", "културния", "фестивалния" и др. туризми, подчертавайки, че обособяването е по-скоро фиктивно, защото в основата си се касае за дълбоко свързани явления.

Събеседниците обръщат внимание и на опасностите от обсесия, характерни за всяко масово човешко увлечение, и призовават за разум и планиране на пътешествията.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
382 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:54

2
❤️ Г­­о­­­р­­е­­­щ­и­­­ ­м­­­о­­м­­­и­­­ч­­е­т­­­а­ ­­в­и­ ­­­о­ч­а­­к­­­в­­­а­т ­­-­­ X­­1­­8­.­­F­U­­N

2024.04.29 | 14:51

1
Е кое му е "новото", това е така открай време. И не е "по-ниски цени", да не забравяме, че вдигнаха билетите двойно без обяснения

Добави коментар

Водещи новини