Доставени са новите 80 автомобила за Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“

  • 18 април 2024 16:57

  • 959
  • 0
Доставени са новите 80 автомобила за Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“
© Министерство на транспорта

Доставени са новите 80 автомобила за Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на посещение в централата на фирмата доставчик и представител на производителя, където му беше представен първият оборудван автомобил, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Всички коли вече са доставени и започва тяхното оборудване. От фирмата изпълнител увериха министъра, че автомобилите ще бъдат напълно окомплектовани до август т.г. когато ще могат да влязат в употреба.

"До този момент никога не са били закупувани толкова нови автомобили наведнъж за нуждите на Агенцията, като последно през 2009 г. са доставени 29 превозни средства. Към момента „Автомобилна администрация“ разполага със 74 леки автомобила за контрол на пътя, като половината от тях са над 20-годишни, силно амортизирани и с голям пробег. „Това е напълно неприемливо за държава член на Европейския съюз, която има ангажименти по контрол не само на вътрешния, но и на международния трафик на пътници и товари“, подчерта Георги Гвоздейков.

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Той посочи още, че остарелият автомобилен парк значително затруднява ефективното изпълнение на служебните задължения на инспекторите и генерира високи разходи за техническа поддръжка и гориво. „Затова и основен приоритет за екипа ни бе да осигурим финансиране и изцяло да подменим автопарка. Само така можем да имаме ефективен контрол, който е пряко свързан и с поддържането на високо ниво на безопасност на движение по пътищата“, подчерта министърът. 

За подновяване на автомобилния парк на ИААА бе проведена обществена поръчка и през ноември 2023 г. е сключен договор със „София Франс Ауто“ АД за доставката на 80 нови автомобили с включено оборудване. Стойността на договора е 6 353 674 с ДДС, като средствата са осигурени от националния бюджет.

На 11 декември 2023 година министърът на транспорта и съобщенията в кабинета „Денков“ Георги Гвоздейков обяви на среща с представители на синдикатите от КТ "Подкрепа" в Агенцията, че закупуване на 80 нови автомобила и 10 нови лаборатории за инспекторите на ИААА са част от мерките, залегнали в предложения на Народното събрание бюджет на Министерството на транспорта и съобщенията за 2024 година. Сред мерките са включени още изравняване и увеличаване на заплатите, както и ново облекло на всички служители. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
959 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини