Представят резултатите от археологически проучвания в най-южната точка на Дунав

  • 18 април 2024 15:01

  • 547
  • 0
Представят резултатите от археологически проучвания в най-южната точка на Дунав
© Bulphoto (архив)

Монография с приноси „Новград – Таш баир I. Археологически проучвания в най-южната точка на Дунав“ излезе от печат, съобщават от Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН), цитирани от БТА.

Автори на изследването са Людмил Вагалински, Свен Конрад, Люба Трайкова, Надежда Кечева, Райко Краус. Приносите в изданието са от Андреас Лопес дел Олмо, Буркарт Улрих, Ернст Перницка, Херт Верстраeтен, Хеннинг Цьолнер, Мария Гюрова, Надежда Карастоянова, Николаас Ноорда, Нилс Бротхаертс, Петър Зидаров, Силва Събкова, Виктория Русева.

Монографията е публикувана в два тома на поредицата „Разкопки и проучвания“. Тя представя резултатите от археологически и интердисциплинарни проучвания в региона на долното течение на река Янтра, в землищата на селата Новград и Караманово, община Ценово, област Русе, и село Вардим, община Свищов, област Велико Търново през периода 2018 – 2021 г. 

Сензационна находка в Созопол!

Те са извършени въз основа на Договор за научно сътрудничество между Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и университет „Еберхард Карл“ в Тюбинген . Финансирането на теренните проучвания е осигурено от Германската фондация за научни изследвания (Deutsche Forschungsgemeinschaft – DFG), а на подготовката и публикацията на двата тома – от НАИМ – БАН. 

Колективната монография е издадена на английски език с резюмета на български и съдържа карти, чертежи и снимки, онагледяващи текстовете. Двата тома са съставени от общо 13 глави, в които са включени всички изследвания, направени по време на проекта. Те са посветени на извършените теренни издирвания с приложение на географски информационни системи, геофизични проучвания на пет от регистрираните обекти, археологически разкопки на три от тях и интердисциплинарни изследвания, включващи опит за реконструкция на палеоречното течение в заливната низина на река Янтра чрез вземане на проби с ръчни сонди, както и обработка и анализ на откритите артефакти. Има още подробни каталози на откритите керамични фрагменти, дребни находки и регистрираните археологически обекти. Направените изводи спомагат за изясняването на живота в праисторията, както и на прехода между Античност и Средновековие на Долен Дунав, посочват от НАИМ-БАН.

Редакционната колегия на поредицата „Разкопки и проучвания“ е съставена от доц. д-р Марио Иванов - главен редактор, проф. д-р Дочка Владимирова-Аладжова, доц. д-р Мария Гюрова, доц. д-р Стефан Александров, доц. д-р Маргарит Дамянов, доц. д-р Деян Рабовянов и д-р Николай Шаранков. Редактори на изданието са проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ – БАН), д-р Свен Конрад и проф. д-р Райко Краус (университет „Еберхард Карл“), а рецензенти – доц. д-р Христо Попов, доц. д-р Иво Д. Чолаков и доц. д-р Здравко Димитров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини