Започва националната кампания за пътна безопасност "Написах ти писмо"

  • 17 април 2024 11:45

  • 290
  • 1
Започва националната кампания за пътна безопасност "Написах ти писмо"
©

От днес започва националната кампания „Написах ти писмо“, в която писма, написани лично от семействата на деца и младежи, загинали на пътя, ще бъдат изпращани заедно с електронните фишове за превишена скорост до нарушителите на Закона за движението по пътищата в цялата страна.

Инициативата стартира с 36 000 копия на ръкописите, които ще бъдат прикрепени към глобите, които държавата изпраща по пощата. Чрез писмата, написани специално за кампанията, роднините на жертвите се обръщат както към хората, които им липсват най-много, така и към онези, които могат да причинят подобна загуба и на други семейства.

Кампанията „Написах ти писмо“ стартира в навечерието на най-натоварения сезон за движение по пътищата и непосредствено преди лятната ваканция на учениците, когато рискът от катастрофи е най-голям. Целта на акцията е повишаване на общественото внимание и ограничаване агресията на пътя чрез специален личен жест, който напомня, че някои нарушения не могат да бъдат „платени“.

"За най-голямо и дълбоко съжаление много от убийците на пътя са хора, които имат история с превишена скорост. Повечето от тези хора смятат, че всичко приключва с плащането на електронния фиш, който МВР изпраща. Ако сме научили нещо от историята си, то е, че само глобата, само наказанието, само плащането без замислянето нямат траен ефект.“, коментира Петя Иванова от сдружение „Ангели на пътя“.

Дванайсет близки на деца и младежи, жервти на пътя, събраха кураж да напишат на ръка писмата, които техните синове, дъщери, братя или внуци никога няма да прочетат. Роднините са част от сдружение „Ангели на пътя“ и предоставиха своите ръкописи, за да бъдат вложени към електронните фишове и да достигнат до водачите на моторни превозни средства, които с поведението си рискуват да погубят не едно семейство.

С цел посланието да докосне не само нарушителите, но и широката общественост – част от близките събраха сили да прочетат своите думи и пред камера.

"Вярваме, че думите могат да променят цифрите, но нека не забравяме, че животът не е просто статистика. Затова искаме да погледнем всеки в очите и да напомним, че всяка една смърт е лична, изживяна, непрежалима.“, допълват представители от сдружението.

Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР се присъединява към кампанията, като от отдел „Пътна полиция“ към ГДНП припомнят, че загиналите при

пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са 525, а броят на пострадалите е нараснал до 9101. А от началото на годината до 14. 04. 2024 г. са настъпили 1 730 тежки пътнотранспортни произшествия – вследствие на които 101 души са загинали и 2 139 са ранени:

"Написах ти писмо“ е другият начин всички да се обърнем към разума, отговорността и знанието, че най-често извършваните нарушения на Закона за движението по пътищата като скорост, неправилни маневри и отнемане на предимство в комбинация с употреба на алкохол или наркотични вещества са причина за настъпването на произшествия с тежки и необратими последици. Бих искал да се обърна към всички с призив идеята на кампанията да ни обедини в общата цел – да намалим жертвите по пътищата.”, коментира директорът на Главна дирекция „Пътна полиция“ главен комисар Атанас Илков.

Съчетавайки наказанията с въздействащ личен жест и послание, кампанията „Напиши ми писмо“ поставя фокус върху споделената обществена отговорност за поведението на пътя и ангажимент към възпитание на поколение с отношение към правилата, сигурността и живота на пътя.

"Никой не си прави илюзията, че безобразното каране от рецидивисти ще спре изведнъж. Надеждата е, че един от шофьорите точно преди да настъпи газта, ще се сети за Филип. Или за Ангел. Или за Християна. Или за Васко. Или за Мария. Или за Константин. Или за Стефан. Или за Иван. Или за Александър. Или за Виктория. Или за Васил. Или за Виктория. И ще намали...“, обобщава Йордан Жечев – творчески директор в агенцията, инициатор на кампанията.

"Написах ти писмо“ се реализира съвместно от сдружение „Ангели на пътя“, Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР и творческа агенция guts&brainsDDB – с финансовата подкрепа на TaxiMe и медийното партньорство на Българската национална телевизия, Българското национално радио, БГ радио и медийна група „24 часа“.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
290 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:28

1
❤️ Г­­­о­­р­е­­­щ­­и­ ­­м­о­­­м­­­и­ч­е­­­т­­а­­ ­в­­­и­ ­­­о­­ч­­­а­к­в­а­­­т ­­­-­­ X­­1­8­­.­­F­­U­N

Добави коментар

Водещи новини