Мохамед Халаф: Нито една държава няма интерес от по-голяма дестабилизация в Близкия изток

  • 16 април 2024 08:42

  • 760
  • 1
Мохамед Халаф: Нито една държава няма интерес от  по-голяма дестабилизация в Близкия изток
© Кадър БНТ

Израел ще отговори на безпрецедентното нападение на Иран след събота, въпросът е кога и къде, заяви пред БНТ Мохамед Халаф - журналист и преподавател.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2083

"Израел ще отговори. САЩ вече са категорични, че няма да подкрепят такъв удар. Нещо повече, Байдън каза, че Нетаняху трябва да се задоволи с победата и трябва да спре до тук. В Израел има обаче и други тенденции. Религиозната десница в самото правителство настоява да се нападне Иран, други мислят, че няма нужда от удар", коментира журналистът.

Според думите му ескалацията на новия конфликт между Техеран и Тел Авив ще дестабилизира още повече Близкия изток.

"Няма нито една държава с интерес от такова развитие на нещата. Иран искаше да демонстрира една сила. Ние го наричаме това "грубата нежност" - с толкова много дронове и балистични ракети и резултатът е нула. Вчера външният министър на Иран каза, че са могли да нанесат още по-големи щети на Израел. Иранското оръжие показва ефективност. Голяма част от тези балистични ракети имаха техническа повреда, други изобщо не стигнаха до Израел. Има две обяснения. Тези дронове са толкова ефективни в Украйна, а защо в Израел не? Дали Иран нарочно е използвал такива средства, за да няма жертви на атаката и дали не са се разбрали по-рано това да е само демонстрация на сила. Не знаем какво са се разбрали със САЩ.

"Нетаняху иска да има по-широка война, защото иска да бута нещата до ноември месец, да има повече власт, да изчака Тръмп. В същото време вътрешната криза в Израел е голяма, расте недоволството в обществото срещу Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и. Проучванията на общественото мнение показват, че ако днес има избори, Нетаняху ще получи едва 17 депутати. Той осъзнава, че след като бъде свален от власт, ще му бъде потърсена отговорност за това, което се случва в Израел от 7 октомври насам", каза Халаф.

Последвайте канала на

Десислава Станева
760 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
моше

2024.04.16 | 09:46

1
Дали, а къде ще излети цената на нефта и ще спечелят САЩ и Русия.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини