България и Турция ще си сътрудничат в сферата на нелегалния трансфер на културни ценности

  • 29 август 2012 09:19

  • 715
  • 0
България и Турция ще си сътрудничат в сферата на нелегалния трансфер на културни ценности
©

България и Турция се договориха да си сътрудничат в една важна и за двете страни сфера-нелегалния трансфер на културни ценности и прилагане на съвместни мерки за борба с незаконните практики в тази област, информира БНР,

Тези постановки се съдържат в междуправителственото Споразумение за предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности, което подписаха в Истанбул министърът на културата на България Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и турският министър на туризма и културата Ертугрул Гюнай.

Най-важното предимство, което ни дава този документ е, че практически урежда въпроса за връщането на страната-собственик на нейните културни ценности в случаите, когато са били незаконно изнесени отвъд нейните граници. Преди време ние с голям труд успяхме да си върнем десетки наши културни ценности, които нелегално бяха изнесени в Канада. Това споразумение отсега нататък ще направи по-лесна и по-ефективна борбата с тези явления, защото и България, и Турция са на кръстопътя на нелегалния трафик, каза министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко пред БНР.

По думите на турския министър на туризма и културата Ертугрул Гюнай в резултат на подобни инициативи Турция през последните 10 години е успяла да възвърне около 4 хиляди културни ценности.

Турският министър благодари специално на министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко за инициативността му, благодарение на която в Истанбул за пръв път се състоя среща на известни български и турски филмови и телевизионни продуценти и режисьори. Двамата министри подписаха и междуправителствено споразумение за кинематографична копропродукция, което е първият по рода си документ. Срещата премина при изключителен интерес както от българска, така и от турска страна.

Последвайте канала на

Десислава Станева
715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини