Курс за спасителни кучета в Банско

  • 10 април 2024 13:36

  • 143
  • 1
Курс за спасителни кучета в Банско
© Bulphoto/архив

Международен обучителен курс за спасителни кучета се провежда в Банско, съобщиха от Община Банско на официалната си фейсбук страница.

От днес до 14 април над 30 водачи на спасителни кучета и инструктори ще работят на терен в ски зоната над планинския град.

Те ще тренират действия при лавинни нещастия, издирване на изгубени хора в планината и спасяване при земетресения и други бедствия, посочва ръководителят на Групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) Атанас Уков, цитиран от общинския пресцентър, предаде БТА.

В обучителния курс участват всички 20 водачи на кучета от България, както и водачи и инструктори от Чехия, Румъния и Словакия. Домакинството е поверено на Отряд Банско на ПСС като своеобразно признание за професионализма на спасителите от отряда и уважение към тях от страна на обществеността, посочват от Общината. 

Международният курс е юбилеен и е посветен на 50-годишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС. След четиридневното обучение на лавинния полигон на връх Тодорка, към участниците в курса ще се присъединят и ветераните – бивши водачи на спасителни кучета, и други гости, чийто професионален път и призвание са свързани с планинското спасяване.

Последвайте канала на

Десислава Станева
143 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:46

1
❤️ Г­о­­р­­­е­­щ­и­ ­­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­­­е­­т­а­­­ ­­в­­и­­ ­­­о­­ч­­а­­к­­­в­а­­­т ­­-­­­ X­1­­­8­.­­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини