БАБХ засилва проверките на традиционни великденски храни в месеца преди празниците

  • 08 април 2024 11:49

  • 213
  • 3
БАБХ засилва проверките на традиционни великденски храни в месеца преди празниците
© gettyimages

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки от 8 април до 8 май, във връзка с предстоящите официални празници през началото на месец май. Това съобщават от Министерство на земеделието и храните и от БАБХ.

Проверките ще бъдат съсредоточени върху обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, както и пазари и борси. Особено засилен контрол ще има върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни, като агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца и пресни зеленчуци, както и на боята за яйца.

БАБХ посочва, че ще се следи също за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на агнешко чрез ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка. Сините етикети означават, че месото е с произход от България, червен цвят - с произход, различен от българския. Инспекторите ще следят и за коректно представяне на информация, в случаи на предлагане на размразено като охладено агнешко.

Начинът на съхранение на яйца също ще се наблюдава, както и етикетирането и маркирането. С цел засилване на мониторинга ще се вземат проби от всяка пратка с яйца, влизаща през границите, както от трети страни, така и от държави от Европейския съюз.

По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват контрол и действия по сигнали на граждани.

Допълнително, БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон - 0700 122 99 и през онлайн формата на уебсайта им.

Последвайте канала на

Калина Христова
213 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:55

3
❤️ Г­­о­­р­е­­­щ­­и­­ ­­­м­­о­м­­­и­­­ч­е­т­­­а­­­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­в­­а­т ­­-­ X­1­­­8­­­.­­F­U­­­N

2024.04.08 | 17:40

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
Нас

2024.04.08 | 13:43

1
стига сте се изхвърляли. тъпаци такива. два пъти подавамсигналза развалени храни и нищо .

Добави коментар

Водещи новини