Изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ акостира във Варна

  • 03 април 2024 16:53

  • 423
  • 0
Изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ акостира във Варна
© Булфото

Първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) се завърна от 32-рата полярна експедиция днес във Варна.

Той бе посрещнат с официална церемония на Морска гара, на която присъстваха началникът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, председателят на Българския антрактически институт Проф. Христо ПимпиревПроф. Христо ПимпиревПроф. дн Христо Цанев Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор, началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг Ваньо Мусински, областният управител Андрияна Андреева, кметът Благомир КоцевБлагомир КоцевБлагомир Коцев е новият кмет на Община Варна, като бе избран с 53.06% на балотажа на местните избори.

При посрещането на НИК 421 бе прочетен поздравителен адрес от президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на до проф. Медникаров, проф. Пимпирев, командира на кораба капитан първи ранг Николай Данаилов и членовете на екипажа. Днешният ден ознаменува постиженията на целия колектив на експедицията, посочва държавният глава. По думите му последната мисия на родните полярници потвърждава за пореден път високото значение и авторитета на българските научни изследвания в световен мащаб и е вдъхновяващ пример за ползотворно сътрудничество с чуждестранни експедиции, образец за обединени усилия в търсенето на решения на глобални проблеми. От съществена важност за българската научна инфраструктура е построяването на нова модерна лаборатория в базата ни на Антарктида, посочва още президентът и приветства учените за всеотдайността, с която са работили в тежки метеорологични условия, за да изпълнят успешно 12 научни проекта в рамките на 32-рата полярна експедиция. В поздравлението си Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изразява твърда увереност в бъдещите успехи на българските антарктици. 

С добре дошли в родното пристанище и поздравление за отлично изпълнените задачи посрещна екипажа на НИК 421 началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Медникаров. Той подчерта, че това е най-боеспособният и подготвен екипаж на български военен кораб, което е доказано с изпълнените задачи по разтоварване на множество материали и конструкции на необорудван бряг, дейностите по осигуряване на научноизследователските проекти, умелата работа на личния състав, техническия и логистичния сектор. Медникаров поздрави моряците и за ефективната им работа като български военноморски дипломати в пристанищата на Аржентина и Бразилия. 

Изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се завръща от експедицията си до Антарктида

От името на командването на ВМС кап. Ваньо Мусински даде висока оценка за безукорно протеклото плаване на НИК 421 и изказа възхищение от солидната подготовка на Военноморското училище и неговите партньори, и отличното изпълнение на трудните задачи от страна на моряците. По думите му това е позволило да се опровергаят всички скептици и да се покаже, че е възможно плаване на български кораб в Южното полукълбо. 

Проф. Христо ПимпиревПроф. Христо ПимпиревПроф. дн Христо Цанев Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор се обърна към моряците като „приятели“, защото по думите му всички на Антарктида са голямо семейство, екип, в който моряци и учени не могат едни без други. Свалям шапка на това, което правите, защото доказваме, че сме морска нация и можем да работим за България, допълни той, предава БТА.

Според командира на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ капитан Николай Данаилов екипажът се завръща от 32-рата българска полярна експедиция у дома в много добро състояние. Плавателният съд също е в добро състояние и има нужда само от леки ремонти, които ще бъдат изпълнени в местен завод. Той припомни, че 32-рата експедиция бе по-продължителна с около 30 дни в сравнение с предходната, но най-важното е, че изпълнена работата по новата научна лаборатория на българската база на остров Ливингстън.

На церемонията бяха връчени грамоти на партньори, оказали подкрепа при второто плаване на НИК 421, сред които командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на ВВС ген. майор Димитър Петров и Даниел Христов от Дирекция „Консулски отношения“ към Министерството на външните работи. 

13

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини