Свършват парите за възстановяване след наводненията в Карловско

  • 01 април 2024 17:12

  • 662
  • 3
Свършват парите за възстановяване след наводненията в Карловско
© Булфото архив

Свършват парите за възстановяване на пострадалите от наводнението села в Карловско, съобщават от пресцентъра на община Карлово.

"Средствата, които са отпуснати от правителството на община Карлово за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от наводнението от 2 септември 2022 г., са изчерпани".

Според кмета на общината д-р Емил Кабаиванов от първоначално поисканите над 75 млн. лева в общината са получени едва 17,6 млн. В началото на годината кметът информира министър-председателя акад. Николай Денков за хода на възстановителните работи, както и за движението на финансовите средства. Извършените проверки от АДФИ не са констатирали нарушения и са завършили със заключения, че отпуснатите пари са разходвани законосъобразно и по предназначение.

Равносметката година след потопа в Каравелово: Как живеят хората сега?

Спешно да бъде свикано заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, настоява кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Комисията е органът, който одобрява отпускането на средства за преодоляване на последствия от бедствия и аварии. Неин председател е министърът на вътрешните работи. МКВП към МС не е заседавала от 15 декември 2023 г.

В момента на няколко места в общината текат дейности по изграждане на разрушените мостове, речните корита и улици. Има опасност обаче фирмите - изпълнители на проектите да прекратят работа, тъй като Общината няма налични средства, с които да се разплати. Трупат се задължения, за които държавата е поела ангажимент, но не отпуска необходимите финансови ресурси. Освен всичко друго преустановяването на строителните работи в речните корита, крие заплаха и от нови наводнения, предвид очакваните пролетни дъждове. Жителите на пострадалите населени места са неспокойни и се притесняват, че недовършеното строителство, може да доведе до нови кризисни ситуации.

Кметът д-р Емил Кабаиванов иска и спешна среща с бъдещия служебен министър-председател Димитър Главчев и служебните министри на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството, за да ги запознае в детайли с критичното недофинансиране на възстановителните работи и да получи тяхното съдействие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
662 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 08:12

3
❤️ Г­­о­­­р­е­щ­­и­ ­­­м­о­­м­и­­­ч­е­­­т­­­а­­­ ­в­­и­­­ ­­о­ч­­­а­к­­­в­а­­­т ­­-­­­ X­1­­8­­­.­­F­­U­­N

2024.04.01 | 21:18

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим----> do.my/bmaca
Сърбеца

2024.04.01 | 18:20

1
Пращай към Украйна майната им на тея наще пазванти, дай пара на Зеленски

Добави коментар

Водещи новини