Равносметката година след потопа в Каравелово: Как живеят хората сега?

  • 08 септември 2023 09:02

  • 2009
  • 2
Равносметката година след потопа в Каравелово: Как живеят хората сега?
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Денят е 2 септември 2022 година. Поройни дъждове се изсипват над община Карлово.

Реките излизат от коритата си и заливат населените места, носейки със себе си тонове кал и дървесина. Домовете на хората в региона са наводнени. Няколко села остават откъснати от света, а инфраструктурата е изцяло разрушена. Ток и питейна вода няма.

Най-засегнати са селата Каравелово, Богдан, Слатина и Трилистник. Стотици остават без дом и са принудени да живеят при роднини или на фургони. Гледката е апокалиптична, а мъката за хората – неописуема. Стотици животи и съдби биват преобърнати само за ден, стотици мечти са разбити. Години труд са „отнесени” от природното бедствие. Над 130 къщи в село Каравелово пострадаха от потопа.

Основната причина за наводненията според местните хора е безогледната сеч в близката гора. В Каравелово твърдят, че коритото на реката не е почиствано от 20 години.

Към момента Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за това, че на 2 септември 2022 г в района на село Богдан и впоследствие в Каравелово, е било причинено наводнение по непредпазливост, вследствие скъсване на диги по поречието на река Стряма, образуване на високи приливни вълни, като с това е бил изложен на опасност живота на жителите на селата и са последвали значителни вреди.

Още в първите дни след наводнението стотици доброволци от цялата страна се стичат в карловските села, за да се борят с последиците от водната стихия. Започва и събиране на дарения за най-пострадалите. Държавата също обещава да помогне. 

Какво се случва обаче в Каравелово една година след трагедията? Как изглежда селото? Как живеят хората?

Празни пусти улици без асфалт, повсеместни ремонти, разкопани пътища и много прах. Това са първите картини, които се откриват пред посетителите дошли в селото. Хора по улиците няма, всеки се е скрил в бърлогата си, отделяйки цялото си време, за да възстанови дома си. 

Засегнатите поучиха по 375 лева държавна помощ. Общината също отпусна средства - различно за всеки според щетите, които са нанесени на имуществата. Семействата бяха подпомогнати и от доброволчески каузи - с финансови средста, мебели, електроуреди, покъщнина, пише Trafficnews. Допълнителна помощ за пострадалите осигуриха и от гората.бг - по близо 2000 лв. ваучери за строителни материали. 

"Хората в държавата помогнаха, но не и държавата", категорични са жителите на селото.

Каравелово не изглежда обнадеждаващо и през погледа на обикновения посетител. Работи се – навсякъде има строителна техника, материали и работници. Изграждат се тротоари, полагат се нови инсталации, но гледката и условията за живот са повече от тревожни. Почти нищо не се е променило за една година.

"Нещата са дори по-зле отколкото бяха. Молим се за дъжд, за да няма прах, а като завали се молим да не се случи същата трагедия", това са най-честите отговори на хората на въпроса "какво се промени през последната година?"

Жителите са заети да възстановяват домовете си, или поне това, което е останало от тях. Повечето разчитат само на собствените си ръце, по-възрастните чакат помощ от роднини. Година след потопа хората от най-засегнатите къщи започват да се завръщат в домовете си, но не виждат как в близките няколко години ще успеят да възстановят предишния им облик.

Година след потопа в Карловско: Коритото на р. Стряма е непочистено, инфраструктурата не е възстановена

Наводнената детска градина в Каравелово вече започва да придобива вид на място, където могат да играят деца. Ремонтът обаче продължава и е нужно още време, за да може сградата да приюти отново малчуганите.

„Нещата ще се случат, нужно е обаче време и търпение”, казва кметицата Славка Червенкова.

По повод една година от наводненията, на 2 септември на обяд в Каравелово се организира и курбан за здраве, като хората си пожелават да не ги сполетяват повече бедствия и премеждия.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2009 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.08 | 12:00

2
Пращайте повече помощи за Украйна , тука положението не е важно!
никой не е очаквал

2023.09.08 | 10:36

1
друго нещо, в колонията е така ... никой не се интересува от робите

Добави коментар

Водещи новини